eur:
392.14
usd:
366.61
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Kitiltották a kocsmákból a pénzügyminisztert

Nem szolgálják ki a brit pénzügyminisztert azok a brit pubok, amelyek csatlakoztak a szeszesitalok illetékének meredek emelése ellen kibontakozó országos tiltakozó kampányhoz.

Alistair Darling az új pénzügyi év március közepén ismertetett költségvetési tervezetében - hivatalosan a féktelen ivászat terjedése elleni kormányzati fellépés jegyében - komoly mértékben megemelte a sör- és borfélék, valamint a skót whisky jövedéki adóját.

A pubok különösen ez utóbbit tartják megbocsáthatatlan bűnnek, tekintve, hogy Darling maga is skót és köztudottan kedveli a whiskyt. Így nyilván nem véletlen, hogy a pénzügyminiszter kitiltását éppen saját edinburgh-i választókerületének egyik pubja, a Utopia kezdeményezte.

Az ötletből mára országos kampány lett, és Darlingot csütörtöki brit sajtóbeszámolók szerint eddig kétszáz pub nyilvánította nemkívánatos vendégnek.

A tiltakozáshoz csatlakozó ivók a pénzügyminiszter fényképével ellátott posztereket helyeznek el bejáratukon, "Kitiltva" felirattal.

Panaszkodnak a kocsmárosok

Ha az áprilisban kezdődő pénzügyi év költségvetését jelenlegi formájában elfogadja az alsóház, egy korsó sör 4 pennyvel, egy üveg bor 14 pennyvel, egy üveg skót whisky viszont 55 pennyvel (180 forinttal) lesz drágább.

A kocsmárosok szerint ez az intézkedés alaposan célt tévesztett, mert elsősorban őket sújtja. Vendégeik ugyanis ettől még nem változtatnak ivási szokásaikon, viszont a pubok helyett majd a jóval olcsóbb szupermarketekben szerzik be alkoholszükségletüket.

A Brit Sör- és Pubszövetség friss felmérése szerint hetente már most is átlagosan 27 - vagyis évente 1400-nál is több - pub kénytelen végleg lehúzni a redőnyt, főleg a tavaly országos hatályúvá vált dohányzási tilalom, valamint a meredeken emelkedő üzemeltetési költségek miatt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 17:23
×
×
×
×