eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Thaiföld a bűnözők mentsvára?

Úgy látszik, Thaiföld nem csak az üdülni, de az eltűnni vágyók paradicsoma is. Viktor But illegális fegyverkereskedő csütörtöki letartóztatása heves vitákat váltott ki mind a biztonsági erők soraiban, mind a közvéleményben.

Az utóbbi években több, nemzetközileg körözött bűnözőt fogtak el a délkelet-ázsiai országban. Legutóbb február közepén került rendőrkézre egy, az FBI által keresett személy, a "Lófarkas bandita", azaz Morgan Michelle Hoke amerikai bankrabló. S itt kapták el tavaly októberben a kanadai Christopher Neilt, aki kiskorúak molesztálása vádjával éppen ezen a héten áll bíróság elé Bangkokban.

A férfit az interneten talált, a feltételezések szerint Kambodzsában és Vietnamban készült fényképek buktatták le.

De rajtuk kívül számos más körözött személy is Thaiföldön próbált alámerülni. Közülük a legnagyobb fogás kétségtelenül Nurdzsaman Riduan bin Iszmauddin, alias "Hambali" volt, a 2002-es bali robbantás kitervelője. Õt 2003 augusztusában tartóztatta le a thai rendőrség.

Az országot milliónyi turista keresi fel évente, így idegenek jelenléte szinte sehol sem feltűnő. Thaiföldnek 30 országgal van megállapodása vízummentességről. Egyes vélemények szerint a határőrség számítógépes adatbázisa hiányos és nincs szinkronban a nemzetközi adatokkal.

Emiatt a körözött személyek könnyedén átcsúszhatnak az útlevél-ellenőrzésen. A színvonalas nemzetközi és belföldi közlekedés, a jó telefonos lefedettség és az óriási szálláskínálat további fontos szempont lehet a célország kiválasztásában.

Thaiföld biztonságos országnak számít a külföldi turisták szemszögéből. Az idegenforgalmi szakemberek azonban attól tartanak, ez megváltozhat, ha a gengszterek továbbra könnyen találnak itt menedéket.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×