INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

A feladat: művészien ábrázolni a kémelhárítást

Infostart / InfoRádió
Művészeket toboroz az orosz titkosszolgálat. A cél megtalálni azt, aki a legművészibben képes megragadni és ábrázolni a kémek fáradságos munkáját.

A rettegett szovjet KGB utódszervezete, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) meg akarja mutatni az embereknek nyilvános arcát is, ezért írt ki az idén immár harmadszor a művészeti pályázatot. A szolgálat honlapja szerint különböző kategóriákban - film, TV, színjátszás, zene és irodalom - várják a pályaműveket.

Az FSZB a mai napig az egyik legnagyobb hatalmú szervezet Oroszországban, egykori tisztjei ott vannak a legbefolyásosabb vezetők között - elég csupán Vlagyimir Putyint említeni, aki most távozik az államfői székből.

A Roszijszkaja Gazeta című orosz kormánylap az újabb pályázat kiírása alkalmából interjút készített Vagyim Kirillovval, aki tavaly nyert szobrászati kategóriában. A díjnyertes pályamű egy ügynököt ábrázol, aki éppen menti ki az egyik gyermeket a terroristák által elfoglalt beszlani iskolából.

A kérdésre, korábban volt-e bármi köze a titkosszolgálathoz, a művész határozott nemmel válaszolt. "Az alkotó munkával foglalkozó művészek mindig igyekeztek magukat minél távolabb tartani a titkosszolgálatoktól" - válaszolta a díjnyertes.

A címlapról ajánljuk