eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Ne szívjon jointot, aki hajlamos a szívinfarktusra!

A szívinfarktus sokkal gyakrabban végződik halállal, ha valaki rendszeresen szív marihuánás cigarettát, mint ha soha nem él ezzel a kábítószerrel. Az Egyesült Államokban ez az összefüggés csak most derült ki, amikor mind többen kapnak infarktust azok közül, akik évtizedekkel korábban ismerkedtek meg ezzel az enyhe droggal.

Kenneth J. Mukamal és munkatársai Boston egyik vezető kórházában gyűjtötték össze 45 amerikai gyógyintézet nyilvántartásából annak az 1913 betegnek az adatait, akik öt év alatt kerültek szívinfarktus miatt kórházi fölvételre. A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy csaknem négy évvel később ezek közül hányan haltak meg.

Ezeknek a betegeknek ugyanis pontosan szerepelt a kórtörténetében, hogy soha nem próbálták-e a marihuánát, vagy hetenként legalább egyszer, vagy akár többször is rágyújtottak vadkendert tartalmazó cigire. A tudományos munkacsoport minden egyes esetben tisztázta, hogy a vizsgálati személyek esetleges haláluk előtti évben használtak-e marihuánát.

A statisztikák szerint 2006-ban az USA területén csaknem 15 millió, marihuánával havonta legalább egy alkalommal élő állampolgár volt - ez volt a legtöbbek által használt kábítószer. Mukamal megemlíti, hogy sokaknak az a véleménye: a vadkendert tartalmazó cigaretta elszívása kisebb kockázattal jár, mint a közönséges dohányzás.

A szakértők hangsúlyozzák: ebben a véleményben az a hit tükröződik, hogy a vadkender, a kannabisz biológiailag aktív anyagai kisebb mértékben károsítják az emberi szervezetet, mint a nikotin. A baj azonban az, hogy a marihuána füstjében jórészt ugyanazon kémiai vegyületek találhatók, mint a cigarettáéban. Ráadásul az is ismert, hogy a vadkendert szívók többsége dohányzik is.

A kevés is túl sok

A bostoni kutatók azt találták, hogy a marihuánát soha nem használókhoz képest a vadkendert tartalmazó cigarettát időnként szívó emberek halálozása háromszoros volt. A megnövekedett halálozás akkor is igaznak bizonyult, ha figyelembe vették a vadkender mellett a dohányt tartalmazó cigaretták fogyasztását is. Az is világosan látszott, hogy az aggasztó kapcsolat arányos a marihuánás cigarettára való rágyújtás gyakoriságával.

Azok közül, akik minden héten legalább egy alkalommal éltek a kannabisz nyújtotta élvezettel, négyszer annyian haltak meg a négyesztendei megfigyelési idő alatt, mint a többiek.

A tanulmány következtetése szerint a marihuána kiváltképp azok számára jelent komoly veszélyt, akiknek koszorúér-betegsége alakul ki, vagy több olyan kockázati tényezőjük van, ami ilyen szívbetegséghez vezethet. A kannabisz kifejezetten rontja a vér oxigénszállító képességét, gyorsítja a szívműködést és emeli a vérnyomást, és ezek a kedvezőtlen élettani változások kifejezettebbek, mint a közönséges cigarettában lévő nikotin hatása.

Az Egyesült Államokban nagy figyelmet keltő tanulmányt az egyik vezető szívgyógyászati folyóirat, az American Heart Journal közölte. A szakemberek fölhívják a hatóságok figyelmét, hogy ezeket az adatokat is figyelembe kell venni, mielőtt engedélyezni kívánnák a "lágy drognak" tartott vadkender forgalmazását.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×