INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Tízezrek fertőződhettek meg egyetlen kórházban hepatitisszel

Infostart / InfoRádió
Bezárták Las Vegasban azt a klinikát, ahol akár 40 ezer ember is megfertőződhetett HIV, illetve hepatitis C vírussal a többször használatos fecskendőktől.

A hatóságok bevonták a Las Vegas-i klinika működési engedélyét, és negyvenezer embert felkértek arra: vessék magukat alá HIV, valamint hepatitis B és C vizsgálatnak, hogy kiderüljön, nem fertőződtek-e meg, mert a kórházban nem tartották be az előírásokat, és többször is használták az injekciós tűket.

Az egészségügyi hatóságok az után indítottak vizsgálatot a klinikán, hogy kiderült: hat volt páciens is hepatitisszel fertőzött lett. Az elsődleges vizsgálatból kiderült, hogy a nővéreket utasították: érzéstelenítésre többször használatos tűt alkalmazzanak, és egy ampullából különböző betegeknek is adjanak injekciót.

A helyi ügyészi hivatal is figyeli az egészségügyi hatóságok vizsgálatát, nincs ugyanis kizárva, hogy a klinika ellen később bűnvádi eljárást is indítanak. "Ez nem ma vagy holnap következik be, de a bizonyítékok ismeretében azonnal meghozzuk a szükséges döntést" - hangsúlyozta David Roger ügyész.

A klinika volt betegei közül már többen ügyvédet fogadtak, és valószínűleg beperelik a kórházat, amelynek vezetői egyelőre nem voltak hajlandóak kommentálni az ügyet. Csupán aggodalmukat fejezték ki az esetleges fertőzések miatt.

A címlapról ajánljuk