INFORÁDIÓ 

2018. március 17. szombat
Gertrúd, Patrik

Rájár a rúd Napóleon éttermére

InfoRádió / MTI
Elvesztette harmadik csillagát a gasztronómia bibliájának számító Michelin útikönyvben a Le Grand Véfour étterem, amelynek vendégei között egykor olyan illusztris emberek voltak, mint Napóleon császár és Victor Hugo író.

A legmagasabb kategóriában - a háromcsillagosok között - a párizsi Le Grand Véfour volt az egyetlen franciaországi étterem, amelyet "lefokoztak" a Michelin 2008. évi kiadásában.

A Louvre közelében található éttermet, amelyet 1991 óta Guy Martin vezet, 1784-ben alapították, díszítése és kézzel festett burkolata is XVIII. századi.

A marseilles-i Le Petit Nice viszont most először került fel a háromcsillagos francia éttermek listájára. A Gérald Passédat 47 éves séf - a cégalapító unokája - vezette étterem mediterrán konyhával várja a vendégeket, különösen hal- és rákfogásai híresek.

A Michelin útikönyv idei kiadásában 3.569 étterem szerepel: huszonhat - közöttük kilenc párizsi - háromcsillagos, 68 kétcsillagos, 435 pedig egy csillagot érdemelt ki. Negyvenkilenc étterem elvesztette korábbi egy csillagát.

A világ legjobb sommelier-jének tartott olasz Encrico Bernardo étterme, az Il Vino egycsillagos lett. A finn Journi Tournamen La Réserve nevű nizzai étterme most kapta meg az első csillagát, akárcsak az Aida párizsi japán kisétterem.

A címlapról ajánljuk