eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Döntött a bíró: "Vegyen a feleségének rózsát!"

Arra kötelezett egy iráni bíróság egy férfit, hogy 124 ezer szál rózsát vegyen a feleségének hozományként - ahogyan megígérte, de elfelejtette teljesíteni.

Az asszony azért fordult a bírósághoz, mert "hihetetlenül zsugori" férje még egy kávéra sem hívta meg - számolt be az ügyről az E'temad című iráni lapra hivatkozva a BBC.

Az iráni törvények szerint a feleség a házasság alatt bármikor, illetve váláskor is kérheti a hozományt - az úgynevezett mahrt - amely az asszony tulajdonát képezi, és azt tehet vele, amit csak akar.

A mahr része a házassági szerződésnek, és nélküle a házasság nem is érvényes.

Az iráni lap által Hengamehként azonosított asszony tíz éve él házasságban, és úgy döntött: mind a 124 ezer szál rózsát kéri, hogy megbüntesse zsugori férjét. A bíróság neki adott igazat, és arról is gondoskodott, hogy a férj fizessen: lefoglalta ugyanis a lakását, amelyet addig nem kap vissza, amíg meg nem veszi a feleségének a rózsákat.

"Alig házasodtunk össze, kénytelen voltam rájönni, hogy Sahin rettenetesen zsugori. Ha beültünk valahova, még a kávémat sem volt hajlandó kifizetni" - panaszkodott az asszony a lapnak.

A férj hiába védekezett azzal a bíróság előtt, hogy naponta legföljebb öt száz rózsát tud venni a feleségének, akit azzal vádolt, hogy "milliárdos barátai" ötletére követel tőle ilyen töménytelen mennyiségű virágot.

A bíróság úgy ítélte meg, hogy ez nem indok, így a férfi addig nem kaphatja vissza 11,3 millió forintot érő lakását, amíg meg nem veszi a rózsákat. Egy száz rózsa Teheránban 350 forintba kerül.

Iránban általában arany ékszert vagy ingatlant ajándékoz a férj hozományként a feleségének. Aki nem gondoskodik mahrról, akár börtönbe is kerülhet.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×