INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

A krokodilt túlélte - a kígyó végzett a biológussal

Infostart / InfoRádió
Val Plumwood neves ausztrál ökológus és feminista 1985-ben túlélt egy krokodiltámadást, 23 évvel később azonban egy sokkal kisebb, ám nem kevésbé halálos hüllő a halálát okozta.

A 67 éves Plumwoodot Canberra melletti, vadont idéző, burjánzó birtokán érte a halál. Holttestét a hétvégén fedezték fel, de az előzetes vizsgálatok szerint már csütörtökön végzett vele egy halálos kígyó vagy pók.

A nemzetközi hírű ökológus a Berkeley Egyetemen dolgozott, de részt vett a canberrai egyetem környezetvédelmi kutatásaiban is, és több ausztrál és amerikai egyetemen is tartott előadásokat.

Az 1980-as években az Északi Területeken dolgozott, akkor támadta meg egy sósvízi krokodil. Azt a támadást sikeresen túlélte, és azt is megakadályozta, hogy az állatot kilőjék. Erről így számolt be Az Aisling Magazinnak:

"Miközben 13 órán keresztül zötykölődtünk a darwini kórház felé, a megmentőim azt taglalták, hogy másnap elindulnak a folyón felfelé, és lelövik a krokodilt. Sikerült meggyőznöm őket, hogy én voltam a betolakodó, a támadás nem adhat indokot az állat elleni bosszúhadjáratra."

Két éve egy pók is megmarta Plumwoodot, de először nem a mentőt vagy a kórházat hívta, hanem a barátnőjét, Jackie Fench-et, aki most nagyon melegen és őszintén beszél az "excentrikus zseniről", akinek a "barátsásáért keményen meg kellett dolgozni".

Plumwood soha nem volt diplomatikus, amikor a környezetvédelemről volt szó. A barátnő emlékei szerint, amikor egy erdő megmentésén fáradozott, és a helyiek a szemére vetették, hogy nem tudnak miből megélni, ha vége a fakitermelésnek, Plumwood szemrebbenés nélkül közölte: "Legföljebb éhen halnak!"

A címlapról ajánljuk