eur:
388.83
usd:
361.46
bux:
0
2024. május 7. kedd Gizella

Forradalmat robbanthat ki a Firefox

Jelentősen megváltoztathatja az internetes keresést a Mozilla készülő 3-as Firefox böngészője - állítják a fejlesztők. A jelenleg a piacon második, nyílt forráskódú program fejlesztése a bétatesztelés harmadik fázisánál tart és ha megjelenik, forradalmasíthatja az internetes keresést.

A Firefox új, harmadik generációs böngészője z új böngészőprogramot a felhasználók számára legfontosabb tevékenység, a keresés köré építették. Része lesz egy összetett keresőmotor, valamint közvetlenül a címsorból lesz képes könyvjelzők elhelyezésére, kedvencek megjelölésre.

A böngésző - mely alkalmas lesz a kapcsolat nélküli munkára is - fejlesztése jelenleg a bétatesztelés harmadik fázisánál tart. "Különféle módszereket találtunk arra, hogy olyan helyeket kutasson fel a browser, amelyek a legfontosabbak az adott felhasználók számára" - mondta a Mozilla Alapítvány elnöke, Mitchell Baker.

Például, ha begépeljük a "fényképezőgép" szót a címsorba, akkor az új Firefox listát készít azokról a felhasználó által a közelmúltban meglátogatott honlapokról, amelyeknek címében szerepel a fényképezőgép, vagy a kamera szó.

Az új program külsejének tervezésekor az egyszerűséget tartották szem előtt. A megszokott dolgokat ugyanott találja a felhasználó, az újdonságok pedig csak akkor bukkannak fel, amikor szükség van rájuk.

Az offline munkavégzést - például egy rossz lefedettségű helyen, vagy utazás közben, amikor nem tudunk a hálóra kapcsolódni - megkönnyíti, hogy az böngésző újabb változata sok olyan dologra is emlékszik, amelyek korábban feledésbe merültek, mihelyt megszakadt az internetkapcsolat.

A Firefox jelenleg a második legnépszerűbb böngészőprogram, ám 12 százalékos piaci részesedése eltörpül a Microsoft Internet Exploreré mellett.

Mitchell Baker ugyanakkor emlékeztetett, hogy amikor a Mozilla megjelentette a Firefox 1-et 2004 februárjában, akkor még mindössze egy alkalmazott és több száz külsős dolgozott a böngészőn. Mára 150 alkalmazott és több tízezer külsős és önkéntes dolgozik a nyílt forráskódú rendszeren világszerte.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Eljöhetett a fordulat a boltokban

Eljöhetett a fordulat a boltokban

Márciusban nagyot ugrott a kiskereskedelmi forgalom, ami akár azt is jelentheti, hogy a reálbérek emelkedése nyomán megindul a lakossági fogyasztás. Ezt azonban kellő óvatossággal kell kezelni, mert az elmúlt hónapokban is láttuk már pozitív előjelű változást - például decemberben jelentőset - de ezt kijózanodás követte. A trend azonban most már egyértelműen pozitív.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×