eur:
389.27
usd:
362.07
bux:
68882.55
2024. május 7. kedd Gizella

Újra lőhetnek az elefántokra

Több mint egy évtized után ismét engedélyeznék az elefántok kilövését a Dél-afrikai Köztársaságban, hogy kordában tarthassák a szaporulatot.

A nagytestű emlős vadászatát tizenhárom évvel ezelőtt tiltották be az országban. Ennek a védelemnek köszönhetően az akkori nyolcezerről húszezerre nőtt az egyedszám.

A pretoriai környezetvédelmi minisztérium most szükségesnek látja a szaporulat mérséklését, ennek érdekében engedélyeznék az állatok kilövését is.

Hozzáteszik azonban, hogy ezt a megoldást csak "végső esetben" és szigorú ellenőrzés mellett lehet alkalmazni.

Más módszereket is javasolnak: az elefántrezervátumok összterületének növelését, az állatok áttelepítését az egyik élőhelyről egy másikra és fogamzásgátló módszerek bevetését.

Hangsúlyozzák azt is, hogy figyelemmel kell lenni a biodiverzitásra és az állatok közelében élő emberi közösségek érdekeire is.

Az elefántok élőhelye közelében lakók gyakran panaszkodnak arra, hogy az állatok veszélyesek, kárt okoznak a termesztett növényekben és a vízhez jutásban vetélytársai az embernek.

Állatvédő szervezetek azonban tiltakoznak a kilövések ellen, turisztikai bojkottra szólítottak fel és jogi lépéseket helyeztek kilátásba.

Az elefánt kiváló tanulási képességekkel és magas fokú öntudattal rendelkezik - érvel az egyik szervezet.

"Mennyire kell hasonlítania ránk az elefántnak, hogy gyilkosságnak számítson a megölése?" - kérdik az állatvédők.

Címlapról ajánljuk
PSG–Borussia Dortmund 0-0

BL élőben
PSG–Borussia Dortmund 0-0

A Paris Saint-Germain egygólos hátrányból kezdve próbálja meg kiejteni a Borussia Dortmundot a labdarúgó Bajnokok Ligája elődöntőjében. Pályaválasztóként 2015 októbere óta a PSG csak a Bayern München ellen maradt a BL-ben szerzett gól nélkül.

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×