eur:
388.72
usd:
361.94
bux:
68882.55
2024. május 8. szerda Mihály

Megfelelő étrenddel leküzdhető a hiperaktivitás

Norvégiában már évtizedek óta elfogadott, nemzetközi orvosi körökben azonban még mindig vitatják annak a speciális diétának a jelentőségét, amelyet figyelemzavarral járó hiperaktív gyermekeknek ajánlanak.

Az észak-európai országban a '90-es évek derekán alkalmazták azt a speciális diétát, amellyel hiperaktív gyermekeket akartak gyógyítani. A betegeknek a többi mellett a tejet és a gabonát kellett elhagyniuk az étrendjükből.

Elsőként 23, négy és tizenegy év közötti gyermeket vontak be a kísérletbe, amelyhez egy oslói tudós, Karl Ludvig Reichelt elmélete adott alapot. Eszerint az emésztési rendellenességek nehézkessé teszik más problémák leküzdését is, ebből pedig következik, hogy a kazein, azaz a tejben lévő fehérje mentális problémákat okoz.

A kutatásba bevont gyermekek vizeletében a kutatók egy fehérjetípusból, a peptidekből a normálisnál jóval többet fedeztek fel. A speciális diéta után 22 gyermek szülei úgy vélték, gyermeküknél javulás állt be.

Egy édesanya, dicsérve azt az eredményt, amelyet a családja életében hozott az eljárás, elmondta: csecsemőkorú gyermekének viselkedésében akkor jelentkeztek először a problémák, amikor elkezdett szilárd ételt enni.

Cristoffernél egymást követték a passzív és a hiperaktív viselkedési formák, egészen addig, amíg étrendjéből bizonyos élelmiszerek teljes egészében eltűntek.

Volt olyan, a vizsgálatban részt vevő gyermek, akinél már néhány nap alatt érzékeltek javulást a szülők.

Azt már korábban is kimutatták a tudósok, hogy a peptidek mennyiségét bizonyos betegségtípusoknál jelentősen csökkenteni kelle, a többi mellett az autizmusban vagy a skizofréniában szenvedőknél.

Ennek ellenére a kezelési mód még vitatott a orvostársadalomban.

Címlapról ajánljuk

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországból érkeztek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül megjött az európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi számok is. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. A magyar tőzsdén a Richter volt a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitartott a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban álltak meg, míg Amerikában óvatos emelkedést láthattunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×