eur:
389.7
usd:
361.88
bux:
68312.6
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Pálmaolajjal repült a Jumbo

Sikeres próbarepülést hajtott végre a brit Virgin Atlantic légitársaság egyik Boeing 747-400-as (Jumbo Jet) típusú óriásgépe, amelynek egyik hajtóművét hagyományos kerozin, valamint bioüzemanyag keverékével töltötték fel.

Az újfajta hajtóanyagot egy titkos recept alapján állították össze a Virgin vállalatbirodalom szakértői, főleg kókuszdió és a brazil esőerdőkben honos babassupálma termésének olajából.

A gép a londoni Heathrow repülőtérről szállt fel, majd technikai problémák nélkül, másfél órás repülés után Amszterdamban landolt.

Környezetvédelmi csoportok a vasárnapi kísérleti repülést figyelemhajhász mutatványnak minősítették. A Virgin-vállalatbirodalmat vezető Sir Richard Branson a BBC-nek nyilatkozva ezt visszautasította.

Azt azonban az üzletember is elismerte, hogy az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásától mentes, tisztán bioüzemanyaggal működő repülőgépekre még hozzávetőleg tíz évet várni kell.

Azokra kritikákra, miszerint a bioüzemanyag termelése az élelmezésre szánt haszonnövényektől veszi el a termőterületet, vagy az esőerdők kiirtásának veszélyével jár, a nagyvállalkozó azt mondta: folynak a kutatások a még újabb bioüzemanyag-források után; a Virgin következő kísérleti repüléséhez például algákból nyert hajtóanyagot használnak majd.

Környezeti szakértők szerint a polgári repülés az üvegházhatást okozó szennyezőanyagok kibocsátásának 3 százalékáért felelős, az arány gyorsan növekszik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×