eur:
389.48
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

"Mit szeretek Obamában? Azt, ahogy tálalják"

Az egész világon figyelemmel kísérik Hillary Clinton és Barack Obama párharcát a demokrata párt elnökjelöltségéért, de Kenyában, ahonnan az illinoisi szenátor édesapja származik, egy másik Obama is hasznot húz az izgalmas csatából. Ezt az Obamát azonban barna üvegben árulják, a neve pedig Szenátor sör.

A szegények Kenyában nem engedhetik meg maguknak a boltokban kapható, palackozott söröket, ezért sokan isznak olcsó, otthon főzött sört. Ezek azonban sokszor etanollal és fehérítővel fertőzöttek - fogyasztásának következményei pedig végzetesek. Jó néhányan meghaltak vagy megvakultak a házilag pancsolt söröktől.

A piaci rés betömésére hozta forgalomba az EABL a Keg Szenátor sört, amelyet azonban a kenyaiak egyszerűen csak "Obamának" becéznek. Az olcsó ital 2004-es bevezetése után azonnal hihetetlen népszerűségre tett szert - ez nagyjából akkor történt, amikor Barack Obamát szenátornak választották Illinoisban.

Az Obama sikerének azonban nem örül mindenki maradéktalanul; az egészségügyi szakértők attól tartanak, hogy az olcsó sör tovább növeli az alkoholisták számát az országban, pedig az már így is riasztóan magas.

Az EABL természetesen tagadja ezeket a vádakat. A cég egyik vezetője emlékeztetett arra, hogy a szegények általában a 40 százalék alkoholtartalmú italokat isszák - az ő sörük alkoholtartalma viszont csupán 6 százalék.

Vagyis az olcsó sörrel tulajdonképpen "rákényszerítik" a népet a felelősségteljes alkoholfogyasztásra, ráadásul megfizethető és higiénikus körülmények között készített italt kínálnak annak, aki így is, úgy is inna - magyarázta Ken Kariuki.

Nem panaszkodnak a kocsmárosok se. John Kameta nairobi bárjában egy-egy jobb napon 100 dollár értékben is eladnak Szenátor sört. "Ahogy egyre nőnek a megélhetési költségek, úgy kezdenek mind többen Obama sört inni" - tette hozzá a bártulajdonos.

Mit szeretnek a kenyaiak az Obamában? "Azt, ahogyan kínálják - korsóban, nem palackban. Így az embernek olyan érzése van, hogy nagyobb adagot kap" - állítja a sör egyik rendszeres fogyasztója.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×