eur:
389.83
usd:
362.89
bux:
68090.94
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Rágózzon sokat, ha le akar fogyni!

Egészségre káros lehet a rágógumikban, fogkrémekben és számos egyéb termékben lévő édesítőszer - figyelmeztetnek német orvosok.

A szorbit nevű, E 420 kódú élelmiszeradalék súlycsökkenést, hasi panaszokat és hasmenést okozhat.

A Brit Orvosi Folyóirat című szaklapban megjelent írás szerint testsúlyuk ötödét is elveszíthetik, akiknek nagy mennyiségben jut a szervezetükbe a szorbitból. Ehhez elegendő, ha valaki 14-20 rágógumit fogyaszt naponta, ugyanis a rágógumi is tartalmazza ezt az édesítőszert.

A szorbitot előszeretettel alkalmazzák az élelmiszeriparban, mivel kevésbé édes, mint a répacukor, de helyettesítheti azt. Sok diabetikus termékben, a gabonapelyhekben, a cukormentes rágókban és a fogpasztákban is megtalálható az édesítőszer.

Fogyaszt

A fogászok ajánlják az ilyen rágógumik használatát, mivel nem károsítja a fogakat, német gasztroenterológusok azonban arra figyelmeztetnek, hogy a szorbitnak hashajtó hatása van. A berlini egyetem két professzora szerint a szorbit meggátolja, hogy a tápanyagok felszívódjanak a vékonybélben.

Herbert Lochs és Jürgen Bauditz két beteget vizsgált hosszabb időn keresztül, akik krónikus hasmenéssel, hasi fájdalmakkal és jelentős súlycsökkentéssel küszködtek.

A két páciens étrendjének tanulmányozásából kiderült, hogy mindketten nagy mennyiségben fogyasztottak rágógumit és cukrokat. Egy 21 éves nő közel 15 rágót fogyasztott naponta, és súlya közel 13 kilogrammal csökkent, míg a 20 rágót evő férfi 18 kilogrammal lett soványabb egy év alatt, noha egyikük sem akart fogyni.

A kutatók szerint figyelmeztetni kellene a vásárlókat, hogy a szorbitot tartalmazó termékek túl nagy mennyiségű fogyasztása veszélyes lehet.

Címlapról ajánljuk
Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: most lehetünk optimisták

Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: "most lehetünk optimisták"

A kormányzat nyomásának engedve, illetve az olaj világpiaci árának következtében folyamatosan csökken az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. Ha a forint erősödni tudna a dollárhoz képest, akkor az árak elérnék a régiós középmezőny átlagát. Az InfoRádió az árak alakulásának hátteréről és a várakozásokról kérdezett szakértőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Kulcsfontosságú adat jön ma, emelkednek a tőzsdék

Kulcsfontosságú adat jön ma, emelkednek a tőzsdék

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentette az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indíthatja a mai napot. Befolyásolhatja a mai kereskedést, hogy ma délután érkezik az amerikai munkanélküliség legfontosabb mutatója, hiszen a munkanélküliség bármilyen irányba történő elmozdulása óriási jelentőséggel bír. Ami pedig a tőzsdei mozgásokat illeti, Európában mérsékelt emelkedés látszik a mai kereskedésben és a határidős indexek állása alapján az USA-ban is pozitív felütéssel indulhat a nap.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×