INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Aggasztó jelek a csecsemőkön, amelyeket érdemes komolyan venni

Infostart / InfoRádió
Egy orvoscsoport összeállította azt a tünetlistát, amelyet érdemes az újszülött gyermekek szüleinek, illetve az ápolóknak figyelembe venniük, a gyermekek biztonsága érdekében. Azt remélik, ezzel segítséget adnak a szegényes egészségügyi ellátással rendelkező országoknak a csecsemőhalálozás csökkentéséhez.

A lista a következő: érdemes pontosan feljegyezni, mikor van a gyermeknek evési problémája. Számon kell tartani emellett azt, ha a gyermek furcsán mozog vagy rángatózik, ha csak akkor mozog, ha stimulálják, ha percenként több mint 60-szor vesz lélegzetet, ha szabálytalanul lélegzik és ha testhőmérséklete több mint 37,5 fokos vagy kevesebb mint 35,5 fokos.

Világszerte évente csaknem négymillió gyermek hal meg még azelőtt, hogy elérné az egyhónapos kort, háromnegyedük pedig nagyjából egy hétig él. A leggyakoribb halálok bakteriális fertőzés.

Egy nemrég megjelent tanulmány szerint azonban az egyik legnagyobb probléma az, hogy az anyák vagy a rendelkezésre álló egészségügyi személyzet nem ismeri fel időben a betegséget.

Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint ez főleg Bangladesben, Bolíviában, Ghánában, Indiában, Pakisztánban és Dél-Afrikában jelent problémát.

A címlapról ajánljuk