eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Meglepő, de igaz: nem az amerikaiak eszik a legtöbb hamburgert

A britek eszik a legtöbb gyorséttermi ételt, őket alig lemaradva követik az amerikaiak - derült ki abból a nemzetközi felmérésből, amely az elhízást és az evési szokásokat vizsgálta.

Világszerte 13 ország 9000 lakosát kérdezték meg étkezési szokásairól, illetve arról, milyen gyakran ellenőrzi a súlyát. A leghiúbbnak a franciák bizonyultak: ők naponta állnak mérlegre. A legritkábban viszont a szingapúriak mérik a testsúlyukat.

Az emberek világszerte egyre kövérebbek - ez alól csak az Ázsia bizonyos részein élők jelentenek kivételt. Az elhízást negyven százalékban az étrend, illetve a mozgáshiány (18 százalék) és a genetikai adottságok (11 százalék) magyarázzák.

Kevesen hibáztatják hazájuk kormányzatát az elhízási "járvány" miatt, derült ki a svájci Synovate piackutató cég felméréséből; a megkérdezettek többsége szerint a kövérség oka, hogy egészségtelen élelmiszereket lehet kapni.

A legkevésbé fegyelmezettek az étkezést illetően a britek és az amerikaiak: saját bevallásuk szerint ők képesek a legkevésbé arra, hogy lemondjanak a gyorséttermekről.

"Túl finom a hamburger"

A britek 45 százaléka vallja, hogy "túlságosan szereti a gyorséttermi ételek ízét, ezért nem tudna lemondani róla". Az amerikaiak közül alig kevesebben - 44 százalék - ragaszkodik túlságosan a hamburgerhez, pizzához és csirkeszárnyhoz. Viszont megnyugtatják a lelkiismeretüket azzal, hogy mindezt diétás kólával öblítik le.

A felmérésből azonban érdekességek is kiderültek. Például az, hogy a szaúd-arábiaiak és az Egyesült Arab Emírségek lakosai a legegészségesebben étkezők közé tartoznak: alacsony zsírtartalmú, húsmentes diétát tartanak, és sok élelmiszer-kiegészítőt fogyasztanak. Emellett ráadásul szinte megszállottjai a fogyókúrás tanfolyamoknak, a fittnesz-bérletnek és a házi edzőgépeknek.

A példájukat másoknak is követniük kellene, hiszen egy másik, 63 országra kiterjedő 2006-os vizsgálat megállapította, hogy a férfiak fele-kétharmada elhízott, illetve kövér. A "világcsúcstartók" a kanadaiak és a dél-afrikaiak, átlagosan 29-es testtömeg indexszel.

Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A nyelvünkbe van kódolva a siker: előbb leszel gazdag, ha ilyen nyelvet beszélsz?

A nyelvünkbe van kódolva a siker: előbb leszel gazdag, ha ilyen nyelvet beszélsz?

Az utóbbi évtized egyik érdekes eredménye az volt, hogy azon országokban, ahol olyan nyelvet beszélnek, amelyben a jelen idő használatával lehet a jövőre hivatkozni, magasabb a megtakarítási ráta, még akkor is, ha egyéb tényezőket, mint például a gazdasági fejlettség, az intézményi rendszer, és a kultúra, figyelembe vesznek. A nyelvi-megtakarítás hipotézise szerint ez azért van, mert azok, akik a jelen időt használják a jövőről szólva, közelebbinek érzik a jövőt és így inkább hajlandóak megtakarítani. Mi azt teszteltük, hogy ha valaki természetes módon a jelen időt használja a jövő idő helyett, amikor a jövőről beszél, akkor fontosabb-e számára a jövő (és emiatt akár többet is takarít meg). A várakozásainkkal ellentétben nem találtunk ilyen összefüggést.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×