eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Rászoktak a lopásra a japán nyugdíjasok

Tíz év alatt háromszorosára emelkedett az idősek által elkövetett bűncselekmények száma Japánban - adta hírül a szigetország sajtója.

A Tokyo Shimbun című lap cikke szerint idén január és november között körülbelül 45 ezer 65 évesnél idősebb embert ítéltek el Japánban, az esetek közel felében bolti lopás miatt.

Az idősek által elkövetett támadások száma 1.700 volt, miközben 1997 hasonló időszakában még mindössze 100-at jegyeztek fel.

A japán rendőr akadémia egyik munkatársa megjegyezte, hogy a nyugdíjasok által elkövetett bűncselekmények száma sokkal gyorsabban nő, mint ahogyan azt a társadalom öregedése indokolná.

A szakember szerint a jelenség egyik oka lehet, hogy egyre több idős ember él egyedül, akik elveszítik a szociális igazodási pontjaikat.

Japán népessége öregszik a világon a leggyorsabban, egy júniusi kormányzati jelentés szerint 2005-ben a lakosság ötöde volt 65 évnél idősebb, de arányuk az évszázad közepére elérheti a 40 százalékot.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×