eur:
392.7
usd:
365.93
bux:
66539.22
2024. április 26. péntek Ervin

Miért nem lehet Mikulás egy alacsony, vékony hangú férfi?

A Mikulás is lehet rossz - legalábbis ez derül ki abból, hogy Mikulás-minősítő rendszert kellett létrehoznia a Magyar Mikulás Szövetségnek. A szervezet alapítója, Bálint György szerint erre azért van szükség mert az utóbbi időben a Mikulás-közvetítéssel foglalkozó cégek alapvető szempontokat sem tartottak be. A jövőben például nem kaphatna működési engedélyt az a Mikulás, aki nem éri el a 170-175 centiméteres magasságot vagy nem elég mély a hangja.

Ön hogyan képzeli el a Mikulást? Alacsony, vékony, cérnahangú fiatalemberként? Vagy magas, testes, mély orgánumú, meglett férfiként?

A Magyar Mikulás Szövetség szerint akárki nem öltheti fel a piros palástot, a gyermekek ugyanis egy "igazi" télapót várnak. Hogy a gyermekeket ne érje csalódás, a szervezet létrehozott egy Mikulás-minősítő rendszert, amely kizárja például azt, hogy egy alacsony ember elvállalhassa a feladatot.

Õk gyermekpszichológusokkal, drámapedagógusokkal és színészekkel készítik fel a jelölteket az évenkénti egyszeri feladatra, a minősítést pedig csak az kaphatja meg, aki átesik egy vizsgán. Ezt nem elég egyszer letenni, évenként kell megismételni - mondta az InfoRádióban Bálint György, a szervezet alapítója.

Náluk a krampuszok is szerezhetnek minősítést, és megkaphatják a szükséges képzést.

Mikuláshagyományok

Finnországban már december elején is rénszarvasokkal húzott szánnal járja az utcákat a finn Mikulás, a Joulupukki. A finnek szerint csak a Korvatonturiban, egy kis faluban élő Mikulás az igazi, neki szoktak a finn gyerekek levelet írni.

A norvégok hasonlóan ünneplik a Mikulást, mint a magyar gyermekek. A norvég Mikulás: Nisse nem a kéményen érkezik és nem éjszaka, és nem krampuszok vannak mellette, hanem manócskák.

Amerikában a XIX. században terjedt el Szent Miklós legendája. A tengerentúlon nem a csizmákat fényesítik ki a gyermeke és helyezik ki az ablakba, hanem a kandallóhoz akasztott zokniba érkezik az ajándék. A gyermekek sütit és tejet is raknak ki neki, hogy ne távozzon üres kézzel.

Hanganyag: Kálló Izabella

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×