INFORÁDIÓ 

2018. március 25. vasárnap
Irén, Írisz

Ne legyen kiváncsi arra, lehallgatják-e

Infostart / InfoRádió
Egy új, vírusos levél terjed az interneten, amely szerint a címzettet lehallgatják, megfigyelik és az így gyűjtött információ a csatolt fájlban található, amely valójában azonban a vírust tartalmazza. Ahogy az egyik számítástechnikai biztonsági cég munkatársa az InfoRádióban elmondta, a leggyengébb láncszem mindig a felhasználó.

Az internethasználók életét nap mint nap megkeserítik a spamek és a vírusok. Az előbbiek közös jellemzője, hogy kéretlenül és nagy mennyiségben küldenek e-maileket a felhasználóknak, míg a vírusok kifejezetten károkozásra szolgálnak.

A vírusküldők leggyakoribb célja, hogy megfertőzzék a címzett számítógépét, ezáltal újabb bűncselekményeket tudjanak elkövetni, például annak a gépnek a felhasználásával törnek be egy számítógépes rendszerbe - fejtette ki a Filter Max számítástechnikai biztonsági munkatársa.

Nemes Dániel emlékeztetett arra, hogy az első, igazán sok gépet megfertőző vírus az I love you volt, később jött a MyDoom, amelyet aztán rengeteg másik követett.

A vírusokat két nagy csoportba lehet sorolni, az egyik a levél megnyitása után automatikusan megpróbál elindulni, kihasználva a levelezőprogram vagy az operációs rendszer gyenge pontjait.

A szakember szerint ezek mostanában ritkábbak, sokkal gyakoribb, hogy megpróbálják rávenni a felhasználót a csatolmány megnyitására, és amikor ez megtörténik, a vírus elindul és fertőz. A legújabb vírust tartalmazó levél például azt hirdeti, hogy a felhasználót megfigyelik, lehallgatják, és az erről szóló adatok, információk vannak a csatolásban, amely persze valójában a vírust tartalmazza.

Nemes Dániel hangsúlyozta: a leggyengébb láncszem a felhasználó, mivel őt a legkönnyebb átverni.

Hanganyag: Boros Panna

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk