eur:
390.97
usd:
366.86
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

"Soha életemben nem leszek képes újra csókolni"

"Valószínűleg soha életemben nem leszek képes csókolózni" - kesergett Isabelle Dinoire, akin a világon először hajtottak végre arctranszplantációt. A negyven éves elvált asszonynak a saját kutyája marta szét az arcát, amelyet pótolni kellett.

Isabelle Dinoire arcán két éve hajtották végre a műtétet, azóta megtanult újra enni, érthetően beszélni és mimikára is képes - így "teljesen normálisnak" érzi magát. Csókolni azonban még nem képes - és talán soha nem is lesz az.

Erre egyébként a műtét előtt az orvosok is figyelmeztették. "A műtét után garantáltan képes lesz enni, de egy dolgot senki sem ígérhet: azt, hogy egy napon csókolni is tud majd" - mondta neki az orvosa annak idején. A csók ugyanis meglepően bonyolult izommozgás eredménye.

A sebészek egy 47 éves öngyilkos orrával, ajkaival és állával pótolták az asszony szétmarcangolt arcát. Egy most megjelent könyvben Dinoire így vallott az új arcáról: "Egy nap viszketett az orrom. A lányomra néztem, és azt mondtam neki: ez lehetetlen; ez nem az én orrom. Olyan orrom van, amelyik viszket."

Egy másik alkalommal azt vette észre, hogy szőrösödik az álla. "Soha korábban nem volt egyetlen szőrszál sem az államon. Tudtam, hogy az enyém, mégis olyan érzésem volt, hogy ez az 'ő' szőrszála. Én élem az életét, de a szőrszál az övé" - írta a La Baiser d'Isabelle (Izabella csókja) címmel megjelent könyvben.

Az asszonynak eleinte nagyon furcsa és rossz érzést okozott, hogy egy másik ember arcát "viseli". "Valaki más szájának a belsejét az enyémnek tudni...pocsék érzés volt. Úgy éreztem, az arcom nem az enyém" - vallotta be.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 19:45
×
×
×
×