eur:
391.1
usd:
366.52
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

"Ragadós" a párunk jó szokása

Egymást utánozzák a párok: ha az egyik elkezd dohányozni, a másik is rászokik - de "ragadós" az egészséges életmód és a testedzés is - derült ki egy amerikai kutatásból.

A kutatásban hatezer ember vett részt. Az ő tapasztalataik alapján a kutatók megállapították, hogy a dohányosok ötször nagyobb eséllyel szoknak le, ha ezt teszi a párjuk - és ugyanekkora arányban hagyják abba az ivást is, ha otthon látnak erre jó példát.

"Megállapítottuk, hogy amennyiben valaki egészségesebben kezd el élni, a párja is követi a példáját. Igaz ez minden szokásra, és a nemek viselkedésében sincs különbség" - összegezte a kutatás eredményét Jody Sindelar, a Yale Közegészségügyi Intézetének munkatársa.

A társ példaként szolgálhat a betegség megelőzésében is; így például abban, hogy beadatja-e magának az influenza elleni védőoltást. A jó példa azonban nem mindig ragadós: amikor például az orvos koleszterin-ellenőrzést javasol a házaspár egyik tagjának, ezt a másik kevésbé hajlandó szintén vállalni.

A kutatás eredményét ennek ellenére leginkább a megelőzésben használhatják fel - tette hozzá Jody Sindelar, és hasznos lehet akkor is, ha valakit mindenképpen rá akarnak bírni az orvosok arra, hogy végezzen testmozgást, vagy hagyja abba a dohányzást.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 19:45
×
×
×
×