eur:
390.66
usd:
366.12
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Miért lett médiahisztéria a Madeleine-ügyből?

A világon a Lindbergh-bébi, Magyarországon pedig Farkas Helga eltűnése óta nem volt olyan eset, amely akkora sajtóhadjáratot volt képes generálni, mint a négyéves brit Madeleine McCann portugáliai eltűnése. Az említett ügyeket összekapcsolja, hogy mindegyik esetben óriási anyagi erőket is megmozgattak az eltűntek felkutatására. György Péter esztéta szerint ez a torz médiareprezentáció a tömeghisztéria elvtelen kiszolgálása a nézettség és az olvasottság érdekében.

A legnagyobb internetes kereső Madeleine McCann nevére majdnem 3 millió találatot ad ki, ezek közül 10 ezer magyar publikáció. Az elmúlt harminc napban csak a magyar nyelvű portálok 117 cikket közöltek az esetről.

György Péter az InfoRádiónak elmondta: számtalan eset van, amelyből lehetne ilyen fajta tömeghisztéria, a legtöbbet mégsem kapja fel a sajtó.

Ez az, amit a média általi egyenlőtlenségnek szoktunk hívni, az amerikaiak és az európaiak élete a médiában többet ér, ami nem kevés embert aláz meg - tette hozzá az esztéta.

Akikért nem szól a harang

György Péter szerint akkor lesz egy ilyen típusú történetből sztori, amikor a médiagépezet az olvasottság, hallgatottság, nézettség révén hasznot remél.

Elég ha csak arra gondolunk, hányan tűnnek el, halnak meg a VIII. kerületben, akikért nem szól a harang - jegyezte meg a szakember.

Az esztéta úgy véli: a magyar sajtó semmilyen mértéket nem tart ilyen ügyekben, pedig finom iróniával érzékeltetni lehetne a Magyarország és Portugália közötti távolságot, nem kéne úgy bánni ezzel a történettel, mint ami a szomszédunkban esett meg.

A távolságot akkor szokták eltüntetni, amikor valami jól sikerült giccset remélnek az egésztől - fűzte hozzá György Péter.

1200 eltűnt gyerek Magyarországon

Magyarországon jelenleg 1200 eltűnt gyermeket tartanak számon; Madeleine McCann ügye talán rájuk is irányíthat egy kis figyelmet - mondta az InfoRádiónak a Magyar Televízió és a Duna Televízó Csellengők című műsorának szerkesztője.

Incze Zsuzsa úgy látja, hogy a bulvármédia segíthet is, de gyakran csak sztorit akar, és közben a legkevésbé sem foglalkozik például az eltűntek családjával.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Iraki, szír, afgán menekülteket repítenek Afrikába a britek – a történelemben példátlan akció indul
A szakértő válaszol

Iraki, szír, afgán menekülteket repítenek Afrikába a britek – a történelemben példátlan akció indul

A brit belügyminisztérium hétfőn többek szerint a vártnál hetekkel korábban elkezdte azoknak a menedékkérőknek az őrizetbe vételét, akiket Ruandába szándékozik kitelepíteni. Az InfoRádió Gálik Zoltántól, a Corvinus Egyetem docensétől tudakolt részleteket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×