eur:
390.99
usd:
366.9
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Az erőmű, amelytől kinyílik a zsebben a bicska

A tokaji borászok, a település polgármestere és a megyei közgyűlés elnöke is tiltakozik a Szerencsre tervezett szalmatüzelésű erőmű megépítése ellen. Fodor Gábor környezetvédelmi miniszter szerint népszavazást kellene tartani a kérdésről, a terület szocialista országgyűlési képviselője pedig nem kíván belefolyni a vitába. A beruházás földmunkáit már megkezdték.

Az egyébként is túlzsúfolt 38-as út forgalmának növekedésére számítanak Tokajban, ha megépül Szerencsen az új szalmatüzelésű erőmű.

Májer János, Tokaj polgármestere szerint a településen elviselhetetlen a tranzitforgalom, a teherautók és kamionok ugyanis nem az autópályán mennek, mivel az drága, és túl nagy a kitérő.

Õsszel eleve rossz a helyzet, mert beindul Szerencsen a cukorgyártás, és ilyenkor a szabolcsi földekről Tokajon keresztül viszik a cukorrépát. Ha beindul Szerencsen a szalmatüzelésű erőmű, akkor ez a forgalom megtöbbszöröződik. Azt mondják, hogy 80 kamion jön majd át, és megy vissza. Én ezt többre becsülöm - mondta az InfoRádióban..

Ezt a véleményt osztja a Tokaj Reneszánsz Egyesület is. A szervezet vezetője felhívta a figyelmet arra, hogy Szerencs közelében nincs megfelelő nyersanyag, így biztos, hogy Tokajon keresztül szállítják majd a szükséges szalmát.

Az erőmű - bár megújuló energiafelhasználással működik -, a tokaji borvidékre is rossz hatással lehet - hívta fel a figyelmet Mészáros László.

Ezt az erőművet olyan szempontból nem vizsgálták, hogy azt a mikroklímát, amely a tokaji aszúsodáshoz vezet milyen módon befolyásolj majd - közölte..

Ódor Ferenc, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés fideszes elnöke egyetért a borászokkal és Tokaj polgármesterével abban, hogy nem kellene megépíteni az erőművet. A megyei közgyűlés azonban - mint mondta - nem kompetens a beruházás elbírálásában.

Szabó György, Tokaj és Szerencs szocialista országgyűlési képviselője szerint azonban a beruházás nem veszélyezteti a helyi borászatot. A politikus hozzátette, nem kíván beleszólni a helyi vitába.

Felvetődött az is, hogy az egyre nagyobb forgalom és a magas légszennyezettség miatt Tokaj elveszítheti világörökségi címét. Fejérdi Tamás a kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnökhelyettese szerint erről egyelőre nincs szó, azonban veszélyeztetettségi listára kerülhet a Tisza-parti település.

Az InfoRádió megkereste az erőmű megépítését engedélyező regionális környezetvédelmi felügyelőséget.

A szervezet vezetője nem kívánt nyilatkozni, Pintér István közleményéből azonban kiderül, az erőmű korszerű, megfelel a környezetvédelmi előírásoknak. A hatóság azonban - mint írják - nem vehet alapul ipari vagy turisztikai szempontokat

Fodor Gábor környezetvédelmi miniszter szerint a helyi lakosoknak kellene népszavazást kezdeményezniük a Szerencsre tervezett szalmatüzelésű erőművel kapcsolatban.

Tokaj polgármestere szerint azonban már késő népszavazást kezdeményezni a Szerencsre tervezett szalmatüzelésű erőmű kapcsán.

A helyiek most az országos területrendezési tervre hivatkozva próbálják meghiusítani a beruházást, de lehet, hogy már ez is késő, hiszen a szerencsi ipari parkban már megkezdték az erőművel kapcsolatos földmunkákat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Kínai autógyártó érkezéséről suttognak,  újabb gyár épülhet Magyarországon

Kínai autógyártó érkezéséről suttognak, újabb gyár épülhet Magyarországon

Egyre több arra utaló jel mutatkozik, hogy egy újabb autógyártó vállalat érkezhet Magyarországra, egészen pontosan a kínai Great Wall Motorl, vagy GWM. Már egy évvel ezelőtt is arról jelentek meg értesülések, hogy a vállalat az európai terjeszkedéshez gyártóközpontot hozna létre, és a hetekben Szijjártó Péter kínai látogatása és a kínai elnök Magyarországra érkezése kapcsán is felerősödtek a találgatások. Bár a hivatalos kommunikációban semmi konkrétum nem jelent meg eddig a GWM magyarországi terjeszkedéséről, az egyre hangosabb pletykák miatt megnéztük, mégis milyen cégről van szó.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 19:45
×
×
×
×