eur:
390.86
usd:
366.82
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Használhatatlanná teszik a feltört iPhone-okat

Pórul járnak, akik feltörik az Apple forradalmian új kinézetű és új funciókkal ellátott mobiltelefonját, az iPhone-t. A feltört telefonokra telepített szoftverfrissítés ugyanis használhatatlanná teszi a státusszimbólumnak tartott drága eszközt.

Az iPhone idei érkezését jóval nagyobb hírverés és várakozás előzte meg, mint évekkel ezelőtt a trendteremtőnek nevezhető iPod zenelejátszó bemutatását.

Nem is csoda, hiszen a billentyűzet nélküli, érintőképernyős szerkezetbe számtalan funkciót, például internet böngészőt és képnézőt zsúfoltak bele. Az iPhone még azt is érzékeli, hogyan tartják - és "széles képernyős" módba vált, ha az oldalára fordítják.

Lehűtött lelkesedés

A lelkes vásárókat akkor érte az első csapás, amikor az Apple pár hónappal a bemutató után drasztikusan csökkentette az iPhone árát. Így azok, akik 500 dollárt adtak ki érte, nem igazán örültek.

Később világossá vált az is, hogy a cég bizonyos partnerhálózatokra korlátozza a telefon használatát - azaz, például az Egyesült Államokban az AT&T, Nagy-Britanniában pedig az O2 szolgáltatóktól lehet iPhone-t venni.

Az iPhone is feltörhető

A felhasználók azonban rövid időn belül megtalálták azt a "hacket", a blokkolás feloldását, amivel más szolgáltatók hálózatán is működik a telefon, tehát elvileg olyan országokban is, ahol az Apple még nem talált magának partner-szolgáltatót.

Csakhogy a cég figyelmeztette őket: a feltört telefonokat működésképtelenné teheti.

Másokkal szemben az Apple büntet

Most be is váltotta a fenyegetést. Akik telepítik az iPhone szoftverfrissítését azt tapasztalják, hogy a telefon nem ismeri fel a sim-kártyát.

Az Apple hétfőn közleményt adott ki, amely szerint a feltört telefonokban kijavíthatatlan hibák lépnek fel, ezért a szoftverfrissítések után működésképtelenekké válnak.

Egyes felhasználók szerint azonban az érintetlen készülékek telefonkönyvében és zenekönyvtárában is kárt okozott a frissítés.

Az Apple a feltört iPhone-ok "hatástalanításával" nem jár el jogellenesen. Most azonban még hívei körében is felmerülhet a vád, hogy a cég ugyanolyan arrogáns, mint amilyennek a "nagy mumust", a Microsoftot kikiáltották.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Jön a hét legfontosabb eseménye: ma eldőlhet, merre indulnak a piacok

Jön a hét legfontosabb eseménye: ma eldőlhet, merre indulnak a piacok

A befektetők számára a mai lesz a hét legfontosabb napja, ugyanis ma tartja kamatdöntő ülését a Fed. A kamatok szinten tartása szinte biztosra vehető, kérdésből viszont van bőven. Hogyan reagál a jegybank az infláció visszapattanására? Hogyan értelmezi a zavaros reálgazdasági és munkaerőpiaci folyamatokat a jegybank? Mekkora az esélye a recessziónak? Kamatvágás vagy kamatemelés lesz a Fed következő lépése? Ezek a kérdések izgatják most a piacokat, és ha úgy érzik, hogy valamelyikre választ kapnak, a piaci mozgások garantáltak. Minden fél mondatnak jelentősége lesz a mai eseményen, amely után akár teljesen új narratíva is kialakulhat a világpiacokon.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×