eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Új szívre vár anya és kislánya

Ugyanabban a ritka szívbetegségben szenved egy angol nő és a kislánya. Középtávon mindkettőjük életét csak a szívátültetés mentheti meg.

A kétéves Katie Williams-nél az orvosok akut tágulásos kardiomiopátiát állapítottak meg, amelynek során a szív megnagyobbodik, a szívizom pedig meggyengül. A kislány szíve jelenleg már csak tizedannyi erőt képes kifejteni, mint egy egészséges kisgyermeké.

Ez a betegség igen ritka, 2.500 emberből csak egyet érint, és még szokatlanabb, hogy egy családban halmozottan jelentkezik. Márpedig ebben az esetben ez történt, Katie édesanyja, a 29 éves Louise Snape is ugyanezzel a kórral küzd, a kislány nagyapja pedig emiatt halt meg a közelmúltban. Katie ikertestvére, Laure szerencsére egészséges.

Az anya akár 15 évet is élhet még - a kislány nem

Az orvosok szerint Louise még akár 15 évet is élhet szívátültetés nélkül, lánya azonban aligha éri meg a 12 éves kort, ha nem kap új szívet, éppen ezért elsőbbségi helyet kapott a transzplantációs listán.

A családfő, Simon Williams otthagyta munkahelyét, hogy segíthessen családjának, amelynek erre nagy szüksége is van.

A férfi elmondta: felesége a legerősebb fájdalomcsillapítókat kapja, mert nagyon fáj a tüdeje, és szívének gyengesége miatt mindig fáradt. Az asszony korábban ápolónőként dolgozott, de aztán már nem volt képes megbirkózni a fájdalommal és a fáradtsággal.

Két vérrög is képződött a tüdejében, és másik kettő a szívében, csoda, hogy életben maradt. A vérrögképződés nyomán fedezték fel az orvosok, hogy ugyanaz a betegsége, mint a kislányának.

Katie-t a gyomrába vezetett csövön keresztül táplálják, és minden éjszaka rákapcsolják az EKG-készülékre. A család bőröndjei be vannak készítve, hogy ha akad megfelelő donor, azonnal indulhassanak a kórházba.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 19:45
×
×
×
×