eur:
394.48
usd:
371
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma

Megfejtették az öntöttvas koporsó 150 éves titkát

Három tucat kutató két évig dolgozott azon, hogy megfejtse a közműépítés során talált öntöttvas koporsó titkát. Nem nyugodtak, míg ki nem derítették, ki nyugszik a koporsóban, és miben veszette életét ilyen fiatalon.

A Smithsonian Amerikai Nemzeti Történelmi Múzeum kutatói hosszú munka eredményeként kiderítették, hogy a Washingtonban felfedezett koporsóban a 15 éves korában elhunyt William Taylor White nyugszik; a fiú 1852-ben halt meg, és a Columbia College temetőjében helyezték nyugalomra. Amikor a temetőt később felszámolták, a koporsó valahogy elkeveredett.

A Deborah Hull-Walski antropológus vezette csoport azt is kiderítette, hogy a fiú egy jamestowni telepes leszármazottja volt, és előkészítőbe járt a későbbi George Washington Egyetemre.

A kutatók előbb az egyetemi dokumentumok alapján leszűkítették azok körét, akiké a holttest lehetett, majd DNS-mintákat vettek a családjuk leszármazottaitól, így állapították meg White személyazonosságát.

A vizsgálatokból azt is megállapították, hogy a fiú veleszületett szívbetegsége volt: lyukas volt a szíve, vagyis a kamrákat elválasztó falon nyílás található. Megtalálták azt az újságot is, amely hírül adta, hogy a fiú rövid betegség után 1852. január 24-én életét vesztette.

Az öntöttvas koporsó formája hasonlított azokra a szarkofágokra, amelyekben az egyiptomi múmiákat eltemették; ez a temetkezési mód a jómódúak körében igen népszerű volt az 1880-esévek elején.

A pontosan lezárt öntöttvas koporsó egyébként nagyon jól megőrzi a testeket. A fiú is hasonlított az ősi egyiptomi múmiákra, már az ő testét nem balzsamozták be.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×