eur:
396.71
usd:
354.34
bux:
74754.49
2024. szeptember 27. péntek Adalbert

Alapjaiban változik meg a Wikipedia

Módosítják a szócikkek szerkesztésének szabályait a Wikipedián, miután több nagyvállalat, illetve állami szerv is saját érdekeinek megfelelően módosította az internetes enciklopédia tartalmát.

Először a német nyelvű Wikipedián tesztelik az új metódust, amelynek lényege, hogy a felhasználók ezentúl nem módosíthatják automatikusan egy szócikk tartalmát, hanem csak javasolhatják a változtatást; vagyis beépítenek egy szűrőt a rendszerbe.

Erre a lépésre azért volt szükség, mert egyre többen panaszkodnak arra, hogy az online enciklopédia - amelyet naponta átlagosan az összes internetező hét százaléka megnyit - tartalmát időnként szándékosan torzítják, ami rontja a megbízhatóságot.

A módosításokat figyelő rendszernek köszönhetően kiderült például, hogy az amerikai hírszerzés, a CIA belepiszkált a Richard Nixon és Ronald Reagan korábbi elnökökről szóló szócikkekbe, az amerikai Kongresszus hivatalnokai pedig a szenátorokra nézve kínos információkat távolítottak el a Wikipediáról.

Nem voltak restek ugyanakkor a Disney alkalmazottai és a Vatikán hivatalnokai sem, nem sajnálták az időt, hogy javítsanak munkaadójuk világhálós hírnevén.

A német oldalon novembertől működik az új eljárási rendszer, és a kísérlet eredményeinek függvényében a protokollt az angol és más nyelvű oldalakra is átültethetik.

A szerzők megbízhatóságát figyelő és osztályozó program már működik is, amely segít az említettekhez hasonló turpisságok kiszűrésében.

Címlapról ajánljuk
Hetvenedik születésnapja alkalmából „megbocsátott” Angela Merkelnek Friedrich Merz

Hetvenedik születésnapja alkalmából „megbocsátott” Angela Merkelnek Friedrich Merz

Egy virágcsokorral igyekezett bizonyítani Friedrich Merz, hogy már nem neheztel Angale Merkelre. A korábbi, tizenhat évig regnáló kancellárt ugyanis a CDU jelenlegi elnöke, egyben kancellárjelöltje köszöntötte 70. születésnapja alkalmából. Igaz, a CDU székházában tartott ünnepség kissé megkésett, mivel az ünnepelt július 17-én töltötte be a kerek életévet.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×