eur:
390.93
usd:
366.65
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Kiderült a nagy titok: miért alacsonyabbak a másodszülöttek

Kisebb és fejletlenebb lesz a második gyermek, különösen akkor, ha az elsőszülött fiú - állapították meg brit kutatók, akik 14 ezer családot vizsgáltak meg. Szerintük a másodszülött mérte attól függ, milyen állapotban volt az anya méhe az első szülés után.

A londoni kutatók azt is megállapították, hogy a nagy családokban az átlagosnál alacsonyabbak a gyerekek. A háromgyermekes családok sarjai például 2,5 centivel alacsonyabbak, mint kortársaik.

A kutatók feltételezése szerint a gyerekek megosztják a forrásokat - a szülők idejét, pénzét és szeretetét.

A kutatók az 1990-es években született gyerekek fejlődését kísérték figyelemmel. Megállapították, hogy az idősebb testvér léte mindenképpen hatással van a fiatalabb gyerek fejlődésére, de ez a hatás kisebb, ha valakinek nővére van.

Ennek az lehet a magyarázata, hogy a fiúk erőszakosabban követelik ki maguknak, ami szerintük nekik jár - így nagyobb részt kapnak mindenből.

"Az eddig is ismert volt, hogy a nagycsaládok gyermekei rosszabban teljesítenek az iskolában, de ez a kutatás az első, amelyből az is kiderül, hogy a család mérete a magasságra is hatással van" - hangsúlyozta a kutatást vezető David Lawson.

Marjo-Riitta Jarvelin járványtani szakértő szerint ennek az anya méhe lehet az oka. "Köztudott, hogy ha egy nő több gyermeket szül, akkor valószínűbb, hogy felszed egy kis túlsúlyt, a vércukorszintje pedig nő. Mindkét tényező hatással lehet a magzat fejlődésére" - figyelmeztetett.

Az is lehetséges, tette hozzá, hogy a nagycsaládokban a szülők kevésbé képesek biztosítani a gyermekek számára az egészséges étrendet, s ez a kisebb gyerekek számára a leginkább ártalmas.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 19:45
×
×
×
×