eur:
390.74
usd:
364.43
bux:
68242.23
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Nyugodtan fogyasztható Magyarországon a banán

Nem talált a banánokban határértéken felüli vegyszer-maradványokat a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal. Korábban Gazdag Rita, a Fair Világ Szövetség alelnöke az InfoRádiónak azt mondta, hogy aki nem akar vegyszerezett banánt enni, az inkább bioterméket vásároljon.

A Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal főigazgatója szerint az uniós és a hazai ellenőrzések garantálják, hogy a Magyarországon kapható banánok fogyasztása nem jelent egészségügyi kockázatot.

Szeitzné Szabó Mária az InfoRádióban elmondta: a korábbi hírek miatt bekérték az illetékes ellenőrző hatóságtól a banánellenőrzésre vonatkozó információkat.

Az ellenőrzést a mezőgazdasági szakigazgatási hivatal illetékes igazgatósága végzi. A testület 2004-2006 között mintegy tízezer esetben vizsgálta meg a Magyarországra érkező banánt - mondta a főigazgató.

Rendkívül szigorú határértékek

Európában - így Magyarországon is - rendkívül szigorú határértékeket állapítottak meg a banánok növényvédőszer-tartalmára - hangsúlyozta Szeitzné Szabó Mária.

A vizsgálatok azt állapították meg, hogy a szermaradék határértéke egyetlen egyszer sem lépte át a megengedhetőt, a vizsgált banánok több mint felében egyáltalán nem találtak semmilyen vegyszermaradékot.

A banán olyan szempontból különleges növény, hogy a héja lehúzható, márpedig ha egyáltalán maradt a gyümölcsben növényvédő szer, az a héjában van - mondta Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal főigazgatója.

Ellenőrzik a minőséget

A Magyarországon forgalomba hozott banán ellenőrzött és nyugodtan fogyasztható - hangsúlyozta Szeitzné Szabó Mária, aki hozzátette: létezik egy belső uniós rendszer, ami a külső határokon kívülről érkező élelmiszerek, így a banán esetében is ellenőrzi a minőséget.

Természetesen nem minden egyes tételt tudnak megvizsgálni - tette hozzá a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal főigazgatója.

Ecuador és Elefántcsontpart

Banánt nagyjából 50 országban termesztenek az Egyenlítő mentén. Magyarországra általában Ecuadorból vagy Elefántcsontpartról hozzák a gyümölcsöt, ami általában tizenkét kézen megy keresztül, amíg a sarki zöldségeshez kerül.

A Fair Világ Szövetség alelnöke korábban az InfoRádióban úgy fogalmazott: vannak olyan banántermesztő országok, ahol az emberi szervezetre káros vegyszereket is használnak.

Gazdag Rita épp ezért mindenkinek azt ajánlotta, hogy ha biztosra akar menni, akkor biobanánt vásároljon.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 19:45
×
×
×
×