eur:
391.28
usd:
366.62
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Megdöbbentő tények a banánról és a kávéról

A banán tizenkét, a kávé azonban akár ezer kézen is átmegy, amíg eljut a termelőtől a magyar vásárlókig, közben pedig vegyszerekkel kezelik a harmadik világ ellenőrzés nélküli országaiban - mondta az InfoRádiónak a Fair Világ Szövetség alelnöke. Gazdag Rita szerint mindenkinek érdemes tudnia, hogy például egy Budapesten 300 forintért vásárolt kapucsínóból hány forintot kap meg az alapanyagául szolgáló kávé termelője.

Banánt nagyjából 50 országban termesztenek az Egyenlítő mentén. Magyarországra általában Ecuadorból vagy Elefántcsontpartról hozzák a gyümölcsöt, ami általában tizenkét kézen megy keresztül, amíg a sarki zöldségeshez kerül.

A banánpiac nagyjából 80 százalékát öt multinacionális vállalat tartja a kezében. Õk alvállalkozókat foglalkoztatnak Afrika országaiban, esetleg maguk tartanak fenn banánültetvényeket.

A gyümölcs Európába vagy Észak-Amerikába szállítását ezek a nagyvállalatok szervezik meg, ahol egy-két kézen áthaladva az importőrökhöz kerül. Õk juttatják el az áruházláncokhoz, a kisboltokhoz vagy a zöldségesekhez.

Káros vegyszerek

Arról már beszámolt az InfoRádió, hogy a banán, amelyet több ezer kilométeren át szállítanak, míg a boltok polcaira kerül, igen sok vegyszert tartalmaz. Sajnos ennek ellenére gyakran egészen kicsi, néhány hónapos gyermekeknek is adják.

Gazdag Rita elmondta azt is, hogy vannak olyan banántermesztő országok, ahol az emberi szervezetre káros vegyszereket is használnak. Õ épp ezért mindenkinek azt ajánlja, hogy ha biztosra akar menni, akkor biobanánt vásároljon.

Kilenc forint jut a termelőknek

Szinte megdöbbentő, hogy mennyien részt vesznek a banán Magyarországra hozatalában és árusításában. Van azonban egy termék, amelynek közvetítésébe még ennél is többen, akár ezren is bekapcsolódhatnak, ez pedig a kávé, amellyel az árutőzsdén is kereskednek.

Épp ezért szerencsés esetben egy budapesti kávéházban elfogyasztott 300 forintos kapucsínó árából jó esetben 9 forintot kap a termelő, tisztességtelen kereskedelem esetén azonban ennél is sokkal kevesebbet.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 19:45
×
×
×
×