eur:
387.17
usd:
356.38
bux:
68727.23
2024. május 17. péntek Paszkál

Tízéves némaságra kényszerítette a mandulaműtét

Amikor megtudta, hogy mandulaműtétet kell végrehajtani rajta, Ben Grocock annyira megrémült, hogy többé nem szólalt meg. Három éves volt akkor - és tíz évig hallgatott. Csak az öccsével volt hajlandó beszélni - de vele is csak az első négy évben, és szigorúan négyszemközt.

Egy tűzoltó tanfolyam bírta rá Bent arra, hogy végre megszólaljon. Addig kizárólag írásban, illetve jelekkel kommunikált.

Némi haladást ugyan elértek 2003-ban, amikor egy biciklibaleset ismét nagyon megrémítette a fiút - annyira, hogy véletlenül felkiáltott az édesanyja előtt.

"Ben sajnos mindig rettenetesen félénk volt, de az már egyenesen riasztó volt, hogy nem volt hajlandó beszélni. Először azt hittük, ez a műtéti sokk hatása, de aztán annyira megszokta a némaságot, hogy képtelen volt megszólalni" - mesélte az édesanyja, aki maga is elcsodálkozott, hogy mikor a gyerek elesett a biciklivel, önkéntelenül felkiáltott: "Aú, ez fájt!"

Az áttörés akkor következett be, amikor Bent az általános iskola jelölte a helyi tűzoltóság bizalomépítő tanfolyamára.

A tanfolyamot vezető Tim Cocks elmondta, hogy aggódott egy kicsit Ben miatt. Elmagyarázta neki, hogy ha nem beszél, nem vehet részt a foglalkozásokon.

A gyerek azonban annyira szeretett volna részt venni a tanfolyamon, hogy először csak Cocksszal beszélt, majd a többi résztvevővel is. A záró parádén pedig már kiállt a közönség elé, és elrebegett egy bizonytalan "köszönömöt".

A nagyszülei tíz év után akkor hallották először a hangját. "Csodálatos érzés volt újra hallani őt. Már azt hittük, sose szólal meg, de azóta egyfolytában csacsog. Örökké el tudnám hallgatni" - mondta a nagyapja.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

A pártelnök-miniszterelnök terjedelmes interjút adott péntek reggel a Kossuth rádióban. Elmondta, az élet és halál között lévő Robert Ficóért "imádkozunk". Szerinte rosszkor esett ki a munkából Szlovákia miniszterelnöke, az EP-választás és az amerikai elnökválasztás dönthet ugyanis "háború vagy béke ügyében".

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
A Kongresszus szembement Bidennel: nem vonnák meg Izraeltől a hadi szállítmányokat

A Kongresszus szembement Bidennel: nem vonnák meg Izraeltől a hadi szállítmányokat

Az Egyesült Államok képviselőháza csütörtökön elfogadott egy törvényjavaslatot, amely arra kötelezné Joe Biden amerikai elnököt, hogy zavartalanul szállítsa a fegyvereket Izraelnek. A főleg republikánusok és néhány demokrata által átvitt tervezet szembemegy Biden döntésével, miszerint elhalasztott egyes Jeruzsálembe tartó légibomba-szállítmányokat. Eközben a Fehér Ház egymilliárd dolláros izraeli katonai csomagról döntött nemrég, a két állam közötti szövetséget aláhúzandó.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×