eur:
387.97
usd:
360.22
bux:
69201.95
2024. május 12. vasárnap Pongrác

Klein Dávid: "Fegyelmezetten és gyorsan nyomulunk előre"

Utolsó, legveszélyesebb szakaszához érkezett a magyar Mount Everest-expedíció. Klein Dávid és Várkonyi László az elmúlt napokban 8150 méterig jutott a világ legmagasabb hegyén, ahol kiépítették a táborláncot, majd visszatértek egy 4000 méteres magasságban fekvő tibeti faluba, hogy erőt gyűjtsenek a csúcs május 18-ra tervezett meghódításához. Klein Dávid az InfoRádiónak Tibetből elmondta: a magyar expedíciók történetében először oxigénpalack használata és teherhordók segítsége nélkül akarnak feljutni a 8850 méteres Mount Everest legmagasabb pontjára.

Hol tart most az expedíció?

A magyar Mount Everest-expedíció utolsó felvonásához érkezett. A tábor kiépítése mellett az akklimatizáció is sikeresen megtörtént, így teljesítettük kettős feladatunkat az elmúlt hónapban. Jelenleg egy négyezer méteren fekvő tibeti faluban vagyunk, hogy pihenjünk és regenerálódjunk.

Mikor indul a csúcstámadás?

Szombaton visszamegyünk az 5300 méteren fekvő alaptáborba, majd vasárnap a 6400 méteren lévő előretolt alaptáborba. Egy pihenőnap után kedden indulunk el a kialakított táborláncokba, majd május 17-én éjszaka a csúcs felé, és remélhetően 18-án érünk fel a 8850 méteres pontra.

Az időjárás-jelentések szerint egy monszun tart a Mount Everest felé. Milyen most az időjárás?


Még nincs jele a monszunnak. Jelenleg felhős, havas, szeles az idő itt a hegyen.

Hogyan sikerült az akklimatizáció?

Remekül sikerült ez az időszak. Azt a stratégiát követtük, hogy fegyelmezetten és gyorsan nyomulunk előre a hegyen. Magasan, 7800 méteren aludtunk, és 8000 méter fölé is merészkedtünk a túrák során, de mindig visszahúzódtunk az alaptáborig.

Ezek szerint kitartanak azon tervük mellett, hogy oxigénpalack használata és teherhordók segítsége nélkül jutnak fel a csúcsra?

Igen, a célunk az, hogy tisztán másszuk meg a csúcsot. Lehetőségünk sem lenne oxigénpalack használatára, mivel ez az elvünk és nem is vittünk magunkkal.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.13. hétfő, 18:00
Csicsmann László
Közel-Kelet szakértő, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Zajlik a Harkiv elleni orosz offenzíva, Belgorodot támadják az ukránok – Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Zajlik a Harkiv elleni orosz offenzíva, Belgorodot támadják az ukránok – Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Pénteken indított támadást Oroszország az északkelet-ukrajnai Harkiv megyében. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombat esti videóüzenetében hét határ menti települést nevezett meg, ahol harcok zajlanak. Ukrajna az utóbbi időben szinte minden éjjel dróntámadást indít egy-egy orosz olajfinomító ellen: legutóbb a Lukoil egyik finomítójában csapott fel a tűz a Volgográdi területen. Ukrajna intenzíven támadta a határhoz közeli Belgorod városát, ahol egy tízszintes lakóház egy komplett lépcsőháza összeomlott.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×