eur:
393.83
usd:
368.22
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Féktelen szexualitást okozhat az új tabletta?

Az Egyesült Államokban várhatóan még ebben a hónapban megkapja az árusításhoz szükséges gyógyszerészeti engedélyt az a fogamzásgátló tabletta, amely kiiktatja a nők havi menstruációját. A gyártók már Nagy-Britanniában is kérvényezték az engedélyt, és várhatóan jövőre meg is kapják azt.

A hagyományos fogamzásgátló tablettákat a nők 21 napon át szedik, majd hét nap szünetet tartanak, ekkor menstruálnak. Az új készítményt azonban folyamatosan lehet szedni, és közben elmarad a nők havi ciklusa.

A pirula már számos vitát váltott ki. Sokak nem tartják egészségesnek, ha a nők egyáltalán nem menstruálnak. Szerintük nincs elég bizonyíték arra, hogy a havi ciklus hosszú távú kihagyása biztonságos lehet.

Sokan a menstruáció elmaradásának lelki következményeire is rámutatnak, mondván, a nők viszonya a havi ciklusukhoz ellentmondásos. Bár utálják, hogy fájdalommal jár számukra, fáradékonyságot, levertséget okoz, mégis úgy tekintenek rá, mint a termékenységük jelére.

Egy egyesült államokbeli kutatóintézet vezetője szerint a menstruáció nem más, mint a nőben végbemenő hormonális változások külső megnyilvánulása, amelyet nem lehet egyszerűen ki- vagy bekapcsolni.
Nem tudják majd, hogy várandósok-e

Sokak szerint azért is vitatható a tabletta alkalmazhatósága, mert a fogamzásgátlók nem nyújtanak 100 százalékos védelmet a terhesség ellen. Eddig azonban a menstruáció elmaradásával a nők számára nyilvánvalóvá válhatott, hogy az általuk szedett tabletta nem volt hatásos, ezután azonban elmaradnak a természetes jelek.

Az újfajta tablettát egyházi vezetők is ellenzik, akik szerint használata az eddigieknél nagyobb teret adhat a féktelen szexualitásnak.

Az ellenzők tehát igen sokan vannak. De ugyanígy a tabletta támogatói is. Azok a nők, akik utálják, hogy havonta több napon át bizonyos tevékenységeket ki kell iktatniuk az életükből, hogy felpuffadnak, hogy fáradékonyabbak, hogy fáj a hasuk, és mindazt a kényelmetlenséget, amit a menstruáció jelent számukra.

Õk úgy gondolják, hogy ha egyszer nem akarnak gyereket - hiszen ezért szednek fogamzásgátlót - akkor feleslegesen élik át ezeket a gyötrelmeket.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×