eur:
395.28
usd:
366.7
bux:
65382.19
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Borrendet alapított Erdő Péter bíboros

Prímási Borrendet hívott életre Erdő Péter bíboros a magyar borászat szolgálatára. A rend célja a Kárpát-medence szőlészeti, borászati örökségének feltárása és terjesztése Európában.

Jelentős gazdasági hasznot hozhat, és persze nem árt az egyház hírnevének sem a Prímási Borrend megalakulása.

Erdő Péter bíboros a testület megalapításáról szóló sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a testület elkötelezett a minőségi bortermelés és a kulturált borfogyasztás mellett.

"Természetesen jelenleg az egyházmegyének nincsenek mezőgazdasági területei, nem folytat szőlőtermelést. Elsősorban az a köze hozzá az egyházmegyének, hogy a mi tulajdonunkban van az egész pincerendszer" - mondta Erdő Péter.

A bíboros hozzátette: "Jelen pillanatban ott tartunk, hogy egy prímási borrend alapítására tettem kezdeményezést, ami egy társadalmi szervezet, nem gazdálkodó, nyereségorientált szervezet."

Neves meghívottak

A borrend egyesületi formában működik majd, a szakmai színvonalért neves borászokból álló testület lesz a felelős

A borrendbe Erdő Péter bíboros, esztergomi érsek 12 tagot hívott meg, így többek között Béres Józsefet, a Béres Zrt. elnökét, Csányi Sándort, az OTP első emberét, Demján Sándor nagyvállalkozót, Vizi E. Szilvesztert, az MTA elnökét és Lomnici Zoltánt, a Legfelsőbb Bíróság elnökét. A meghívottak még nem adtak választ a felkérésre.

A sajtótájékoztatón jelenlévő Béres József, a Béres Zrt. elnöke azt mondta, hogy a magyar bornak ugyanúgy mint az országnak, kell a minőség, mint egy falat kenyér.

"Tegyük hétköznapjainkat is ünnepivé, és fogyasszunk minél több magyar bort, hisz' ez magyar, ez illik hozzánk, nem a külföldi italok" - mondta Béres József.

A Prímás bora

A forgalmazást és az egyéb kereskedelmi tevékenységet a borrendhez kötődő, nemrégiben bejegyzett Vinum Primatis Zrt. végzi, amelynek képviselői azt ígérik: a márkanév alatt olyan válogatás forgalmazását segítik, amely a magyar minőségi borászat legszebb tételeiből kerül ki.

A borrend megalapítása mellett Erdő Péter a Magyar Katolikus Egyház prímásaként és az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa elnökeként Collectio Primatis, a Prímás bora márkavédjegy életre hívásával, a legjobb pincészetek boraiból - neves szakemberek által - válogatott kollekción keresztül kívánja elvinni a magyar bor hírnevét Európa polgárainak ünnepi asztalára.

A borokat csak igényes szaküzletekben és elegáns éttermekben lehet megvásárolni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×