eur:
394.01
usd:
369.97
bux:
65614.7
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Veszélyes az álmatlanság

Magyarországon a lakosság csaknem fele szenved valamilyen alvászavartól, pedig ezek jól kezelhető betegségek - hangsúlyozta a Semmelweis Egyetem I-es belklinikáján nyílt Alváslaboratórium helyettes vezetője.

Novák Márta egyetemi docens szerint Magyarországon európai összehasonlításban kevés figyelmet fordítanak az alvászavarokra, ami a munkavállalók teljesítményére is negatív hatással van.

Majdnem minden második emberrel előfordul, hogy este nem tud elaludni, vagy éjszaka gyakran felébred, de az is, hogy túl korán kel reggel, és nem tud visszaaludni.

Pedig a kezelésnek számos variációja van. Van akit gyógyszerrel lehet gyógyítani, másoknál a célzott pszichoterápia lehet hatásos - mondta az InfoRádióban a szakember.

A klinikai eljárás egy éjszakai vizsgálattal kezdődik. Ennek során a páciens lábmozgását, testmozgását, légzését, a vér oxigénszintjét vizsgálják az orvosok.

Ebből megállapítható a beteg alvásszerkezete, azaz hogy mennyi időt tölt mélyalvással és mennyit felszínes alvással, illetve horkol-e, van-e légzéskihagyása.

Az éjszakai vizsgálatokat ki lehet egészíteni nappaliakkal, amelyekből kiderül, hogy a páciens mennyire álmos, fáradt napközben.

A szakember szerint sok problémához a háziorvos is segítséget adhat, nem kell minden problémával azonnal az alvásklinikához fordulni.

De megoldás lehet az is, ha sokat mozgunk, vagy ha odafigyelünk arra, hogy mikor és milyen mennyiségben fogyasztunk koffeintartalmú italokat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×