eur:
393.13
usd:
367.36
bux:
0
2024. április 24. szerda György

Nyit a New York

Pénteken nyitja kapuit a főváros új luxusszállodája, a New York Palace. A hotel felújítására több milliárd forintot költött az olasz Boscolo csoport.

A palotára és a hozzá kapcsolódó Osvát utcai épületekre 2001-ben adták ki az építési engedélyt. Azóta többször tolódott az átadás időpontja, de mostanra végleg elkészült a legendás épület.

A megnyitó után 107 tágas szoba, konferencia- és wellnesközpont várja a vendégeket. Az InfoRádió úgy tudja, hogy a szobák ára 250-2.000 euró között lesz.

A szállodarész mellett régi fényében pompázik a kávéház is.

110 éves múlt

A New York-palota története 110 éve kezdődött. A New York Biztosítótársaság felkérésére, Hauszmann Alajos és segédei, Korb Flóris és Giegl Alajos tervei alapján épült az épület. A ház gyöngyszemét, a "világ legszebb kávéházát" 1894. október 23-án nyitották meg.

Az épület az olasz reneszánszra támaszkodó eklektikus stílusban épült. A kávéház enteriőrjeit is a historizáló eklektika jegyében tervezték. A mennyezetet Mannheimer Gusztáv és Eisenhut Ferenc pannói díszitik, a bejáratnál szökőkút, a termekben velencei csillárok kápráztatták el a látogatókat.

A kávéházban a női- és a játékterem mellett, a "mélyvízben", egy biliárdterem is helyet kapott.

A New York hamarosan az irodalmi és művészeti világ legendás törzshelyévé vált. A kávéház irodalmi fénykorát a kilencszázas évek elején élte. A tízes évektől kezdve itt nyüzsgött a színházi és filmes szakma krémje is.

A kávéház első fénykora az első világháborúval ért végett. Új korszak keződött. Melegkonyhát alakítottak ki, étterem lett a "mélyvíz" helyén. A New York Café és Restaurant a város egyik legelőkelőbb éttermévé lépett elő.

A hanyatlást a harmincas évek gazdasági válsága, illetve az elszaporodó divatos mulatóhelyek okozták, amelyek a társasági életet a Körútról a város más területei felé vitték.

A második világháború után a kávéházak világa lehanyatlott, évekig a New York is csak halvány árnyéka volt korábbi önmagának. Még sportszerüzletként, illetve utazási irodaként is használták.

1954-ben újranyitották Hungária néven, igaz nem kávéházként, de majdnem eredeti fényében.

Az épületet a rendszerváltozás után tíz éven át sikertelenül próbálta értékesíteni az állam, végül 2001 februárjában került az olasz Boscolo csoport birtokába.

Elkezdődött a műemléki épület felmérése, majd tervezése. A tervezést kísérő restaurátori kutatás során korábban nem ismert műemléki értékek kerültek elő.

A pénteki megnyitóval nincs vége a munkáknak. Az Atheneum nyomda helyén létesítendő Osvát utcai épületrészek most épülnek. Az új szárny várhatóan 2008-ra készül el.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Eddig sem szárnyalt a német koalíció az elmúlt egy évben végzett felmérések szerint, de most tovább csökkent a kormánypártok támogatottsága. A romló gazdasági helyzet és az ezzel kapcsolatos heves koalíciós viták szinte napról napra ássák alá a kormány népszerűségét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×