eur:
396.57
usd:
360.03
bux:
72299.89
2024. szeptember 12. csütörtök Mária
Law and order concept. Handcuffs, gavel on book on a wooden background, top view
Nyitókép: Rawf8/Getty Images

Két hét múlva kezdődik az egyik gyerekbántalmazó pap pere

R. Gábor ügyében már megtartották az előkészítő ülést.

R. Gábor az egyike annak a két papnak, akikről a múlt héten – a Pesti Srácok cikke nyomán - kiderült, hogy pedofília gyanújába keveredtek - írja a Népszava. Már tavaly szeptemberben felmentette őt az egyház, majd a Nemzeti Nyomozó Iroda vizsgálata nyomán a Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség vádat emelt ellene.

R. Gábor életrajza szerint hivatása során szinte mindvégig fiatalokkal foglalkozott, és díjak sokaságával jutalmazták. Most a portál úgy tudja, több önkormányzat is megfontolja az elismerés visszavonását.

Még akkor is, ha a díjakat hosszú évekkel a feltételezett bűntettek előtt adományozták neki.

1997-ben Kalocsa Város Ifjúságának Neveléséért Díjat kapta meg, majd 1998-ban Bács-Kiskun Megye Ifjúságának Neveléséért Díjjal ismerték el. Foktő településen, ahol a kilencvenes években plébános volt R. Gábor, díszpolgári címet kapott. Itt Bakai Károly polgármester annyit mondott: "Amennyiben a 1990-es évek közepén adományozott díszpolgári címre gondolt, úgy tájékoztatom, hogy az önkormányzat a visszavonásról a képviselő-testület következő ülésén fog dönteni."

A foktői önkormányzat honlapján lévő életrajz, és a Kincses Belváros Kalendáriuma szerint R. Gábor 2012-ben „Érdemkereszt” Díjat kapott az V. kerületi önkormányzattól is. A belvárosi Központi Papnevelő Intézet rektorhelyettese és prefektusa volt, de a kalendáriumban az áll, az „egyetemi templom igazgatójaként” kapta a díjat. A Pesti Srácok eddig nem cáfolt információja szerint a vádiratban az áll, hogy

2019 és 2022 között, a kiskunfélegyházi évei alatt történhettek a vélelmezett bűncselekmények.

A pap pont ebben az évben, 2022 júliusában kérte áthelyezését az eldugott, mindössze 2200 lakosú déli határhoz közeli Nagybaracskára. A helyi sajtó akkori tudósítása szerint a plébános „egészségi okokból” távozott Kiskunfélegyházáról, elfáradt, nem győzte az óriási plébánia irányítását egyedül. R. Gábor távozásakor a búcsú miséjét a közösség új plébánosa és maga Bábel Balázs érsek celebrálta.

A Bábel Balázs vezette főegyházmegyénél a portálnak azt írta: „A gyermekvédelmi témájú bejelentés Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegyéhez történő megérkezésének napján azonnali hatállyal elindította a vizsgálatot.” A főegyházmegye emlékeztetett rá, hogy – anonimizálva – de több sajtóközleményben beszámoltak az ügyről. Az érseki hivatal 2023 márciusában közölte, hogy a Főegyházmegye Gyermek- és Ifjúságvédelmi Szolgálatának bejelentő oldalán keresztül bejelentés érkezett a Főegyházmegye egy papjával szemben, akit az érsek azonnal felfüggesztett az állásából, vizsgálatot indított.

Címlapról ajánljuk
A minimálbért a bruttó átlagbérhez köthetik a jövő évtől - Kormányinfó

A minimálbért a bruttó átlagbérhez köthetik a jövő évtől - Kormányinfó

A hétközi kormányülést követően Kormányinfót tartott Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Vitályos Eszter kormányszóvivő válaszol újságírói kérdésekre is. Szó volt a magyar kormány válaszáról az EU bírósága által kiszabott büntetés ügyében, a hírekben szereplő kormányátalakításról, a határon túli választókerületek ügyéről, Magyar Péterről és az ukrajnai békétől lévő távolságról is..
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.12. csütörtök, 18:00
Hiller István
a Magyar Szocialista Párt országgyűlési képviselője, a párt választmányi elnöke
Fontos emberek jártak Kijevben, meghallgatásra találhat Ukrajna legfőbb kérése – Háborús híreink csütörtökön

Fontos emberek jártak Kijevben, meghallgatásra találhat Ukrajna legfőbb kérése – Háborús híreink csütörtökön

Antony Blinken amerikai és David Lammy brit külügyminiszter Kijevben tett látogatást szerdán, ahol találkoztak Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. A találkozó egyik legfőbb kérdése az volt, lehetővé teszi-e a két ország Ukrajnának, hogy az általuk átadott rakétákkal csapást mérjenek mélyen orosz területekre. Bár a jóváhagyást hivatalosan egyelőre nem kapta meg Kijev, brit kormányzati források szerint Londonban erről már megszületett a döntés, és Joe Biden amerikai elnökön is egyre nagyobb a nyomás, hogy megadja az engedélyt. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz–ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 12. 05:48
×
×
×
×