eur:
395.73
usd:
369.16
bux:
70395.49
2024. június 24. hétfő Iván
Nyitókép: Pexels.com

Megcsinálták a lehetetlent, mehetnek a börtönbe

Egy amerikai testvérpárnak sikerült kriptovalutát lopni több milliárd forint értékben. Most sok éves börtönbüntetéssel kell szembenézniük.

Tizenkét másodperc alatt ellopni 25 millió dollárt (ami körülbelül 9 milliárd forintnak felel meg) nem kis teljesítmény. Nem kellett hozzá pénzszállító autót megtámadni, elég volt képzettnek lenni matematikából és számítástechnikából, ugyanis a pénz kriptovalutában (Ethereumban) volt - írja a hvg.hu.

Az elkövető testvérpár (Anton Peraire-Bueno és James Peraire-Bueno) a világ egyik legjobb egyetemén, a Massachusettsi Műszaki Egyetemen (MIT) tanultak. Anton februárban szerzett alapdiplomát számítástechnikából és mérnöki tanulmányokból. James 2019 júniusában szerzett alapdiplomát matematikából, számítástechnikából és repülőgépmérnöki tanulmányokból – közölte az iskola.

A testvérek állítólag úgy loptak az Ethereum-kereskedőktől, hogy hozzáfértek a függőben lévő tranzakciókhoz, megváltoztatták az elektronikus valuta átutalásának útját, és végül 25 millió dollár értékű kriptovalutát loptak el áldozataiktól. A technológiailag kifinomult folyamatot, amelyet a nyomozók szerint csak „exploit” néven emlegettek, hónapokig tervezték, viszont a lebonyolítás mindössze 12 másodpercig tartott.

Állítólag amikor kiderült a lopás, a testvérek nem voltak hajlandók visszaszolgáltatni a pénzt, és lépéseket tettek az ellopott vagyon elrejtésére és tisztára mosására.

Az ügyészek megjegyezték, hogy ez az első alkalom, amikor a csalás ilyen „újszerű” formája ellen büntetőeljárást kezdeményeztek. Amennyiben a bíróság ellenük dönt, több mint 20 évre börtönbe kerülhetnek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.24. hétfő, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanár
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×