eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Forrás: Facebook/Gruppe Wolf Schweiz

Az egyik vadász 9 éves fia lőhette ki a svájci farkast - súlyos büntetési tételekkel kell számolni

A gyermek édesapját, N. Györgyöt természetkárosítással, kiskorú veszélyeztetésével, lőfegyverrel visszaéléssel és nagyobb kárt okozó rongálással gyanúsítják, amiért kettőtől akár tizenkét évig terjedő börtönbüntetést kaphat.

Mint ismeretes nagy érdeklődés övezte annak a farkasnak a történetét, amely Svájcból elvándorolva Magyarországon pusztult el. Az M237-es jeladóval ellátott, fokozottan védett állat útját sokan követték, és óriási felháborodáshoz, valamint rendőrségi nyomozáshoz vezetett az, amikor kiderült, hogy egy ismeretlen tettes lőfegyverrel kilőtte a farkast Magyarországon.

Az ügyben a rendőrség csütörtökön közölt arról információkat, hogy elfogott két szabolcsi férfit a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda augusztus másodikán hajnalban. Őket természetkárosítással, lőfegyverrel vagy lőszerrel visszaéléssel és más bűncselekmények elkövetésével gyanúsították meg a nyomozók, majd a kihallgatásokat követően bűnügyi őrizetbe vették őket, és kezdeményezték letartóztatásukat.

A nyomozás adatairól közvetlenül a letartóztatások után beszámoló rendőrség közölte: a gyanú szerint a farkast 2023. április 1-jén Hidasnémeti külterületén pusztították el egy vadászó társaság tagjai, akik között egy hivatásos vadász is megtalálható volt. Az állat elejtését követően a tetemről a jeladót levágták, majd azt a Hernád folyóba dobták.

Barkó Tamás, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Főügyészség szóvivője később az InfoRádióban elmondta: a nyomozás eddigi adatai szerint a gyanúsítottak egyike, egy férfi április 1-jén délután a 9 éves gyermeke felügyeletét rábízta egy másik emberre, aki szintén gyanúsított az ügyben, hogy elvigye vadászni. Ehhez a férfi a fiának adta használatra a saját, engedéllyel tartott lőfegyverét. Kicsivel később a gyermek lelőtte a fokozottan védett, 250 ezer forint eszmei értékű szürke farkast.

"Ezt követően a farkas tetemét a fiú apjának terepjárójára tették, majd a gyermek édesapja levágta a farkas nyakából a jeladót és a Hernád folyóba dobta. A Nemzeti Nyomozóiroda két férfit hallgatott ki gyanúsítottként az ügyben. A gyermek apját természetkárosítás, kiskorú veszélyeztetése és lőfegyverrel való visszaélés, valamint nagyobb kárt okozó rongálás bűntettével gyanúsítja. Utóbbi a jeladó tönkretételéhez kapcsolódik, hiszen az egy 4000 eurós szerkezet volt. A másik férfit a nyomozóhatóság természetkárosítás és kiskorú veszélyeztetése bűntettével gyanúsítja. Mindketten őrizetben vannak. A rendőrségi kezdeményezés nyomán az ügyészség megtette a két férfi letartóztatására az indítványt; a nem nyilvános bírósági ülés pénteken lesz, így a letartóztatás tárgyában akkor várható döntés" - mondta Barkó Tamás.

A büntetési tételek:

  • természetkárosítás: 3 évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegetett
  • kiskorú veszélyeztetése: 1-től 5 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető
  • lőfegyverrel való visszaélés: 2-től 8 évig terjedő szabadságvesztés róható ki
  • nagyobb kárt okozó rongálás: 3 évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható.

A fenti esetben több is szóba jöhet ezek közül a két férfinél - ha ez marad a továbbiakban is a vád tárgya, akkor halmazati büntetést szabnak ki, emelt büntetési tételekkel.

"Az egyik terhelt esetében 7 év a középmérték, a másikuk estében 4 év 3 hónap"

- mondta a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Főügyészség szóvivője, megjegyezve, hogy a fiú csak 9 éves, az életkora kizárja a büntethetőségét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Hamarosan örökké élhetünk?

Hamarosan örökké élhetünk?

Egy furcsa és stagnáló társadalomhoz vezetne, ha az emberek még 120 évesen is élnének – véli Venki Ramakrishnan, Nobel-díjas molekuláris biológus. A „Miért halunk meg: Az öregedés új tudománya és a halhatatlanság keresése” című könyv szerzője szerint ráadásul irreális elképzelése az, hogy halálunkig megmaradnak szellemi képességeink. Ezért is int óvatosságra a biológiai törvényekkel dacoló öregedéskutatásokkal kapcsolatban, amelyekből egyre több indul, és nemcsak a technológiai fejlődés adta lehetőségek miatt. Azért is, mert a világ legnagyobb részén egyre nő a várható élettartam, aminek egészen a gazdasági és társadalmi következményei lesznek. Nem a lehető leghosszabb élet tehát a legfontosabb célja ezeknek a kutatásoknak, hanem lehető leghosszabb viszonylagos egészségben eltöltött élet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×