INFORÁDIÓ
2022. november 26. szombat
Virág

fegyház

fővárosi törvényszék

terrorcselekmény

csalás

hacker stealing data from laptop, close up .

A rendőrség rendszerét sem volt szívbajos feltörni – 15 év fegyház lehet a vége

Infostart

A Fővárosi Törvényszék első fokon 15 év fegyház-büntetésre, 10 év közügyektől eltiltásra és 200 ezer forint pénzbüntetésre ítélt egy férfit terrorcselekmény és több mint 100 rendbeli információs rendszer felhasználásával – részben folytatólagosan, részben üzletszerűen – elkövetett csalás bűntette miatt.

Az ítélet szerint a vádlott számítástechnikai ismereteit felhasználva, egy távoli hozzáférést biztosító alkalmazás segítségével hozzáfért a sértettek informatikai eszközeihez és a billentyűzet leütések naplózása révén bankkártya-adatokat, valamint internetbanki felhasználóneveket és jelszavakat szerzett meg.

A vádlott többek között átutalásokat hajtott végre, mobiltelefon egyenlegeket töltött fel, emelt díjas vásárlásokat végzett, koncert-, busz-, vonat- és parkolójegyeket vett, ételt rendelt, illetve internetes fogadási oldalakon játszott. A bűncselekményekből származó összegek felhasználásába ismerőseit, hozzátartozóit – a többi vádlottat – is bevonta, akik egyes esetekben bankszámláikon tárolták a megszerzett pénzt – olvasható a Fővárosi Törvényszék közleményében.

Azt követően, hogy a rendőrség gyanúsítottként kihallgatta az egyik, fentebb leírt csalás kapcsán, belépett a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) szerverére, ahonnan különféle elektronikus adatokat töltött le azért, hogy azokat később az eljáró hatósággal szemben felhasználja.

Miután az egyik hozzátartozóját is kihallgatták,

a vádlott egy e-mailt írt az NNI-nek,

amelyben a jogosulatlanul megszerzett adatok nyilvánosságra hozatalát helyezte kilátásba abban az esetben, ha tovább folytatják ellene és hozzátartozói ellen a nyomozást.

Az adatok egy részét az interneten való közzététel céljából továbbította a II. rendű vádlottnak, akinek egy távoli hozzáférés útján bérelt, külföldi cég által üzemeltetett szerveren telepített Skype-alkalmazás az I. rendű terhelt által megküldött elektronikus adatokat automatikusan feltöltötte a szerverre. A II. rendű terhelt ugyan tisztában volt az adatok eredetével és megszerzésük céljával, az adatokat azonban nyilvánosságra már nem hozta.

A III., IV., V. és VII. rendű vádlott az eljárás korábbi szakaszában beismerte a bűnösségükét és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról. Őket pénzmosás bűntettében, illetve egyiküket bűnsegédként, folytatólagosan, üzletszerűen, információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás bűntettében is bűnösnek mondta ki a bíróság. A törvényszék pénzbüntetésre – a több bűncselekményben bűnösnek talált vádlottat pedig felfüggesztett börtönbüntetésre is – ítélte őket.

A lefolytatott bizonyítási eljárás során a vádlottak kétséget kizáró bűnössége mellett a bíróság megállapította azt is, hogy a II. rendű terhelt esetében nem bizonyítható, hogy szándékában állt a részére továbbított adatok nyilvánosságra hozatala, ezért őt az ellene bűnsegédként elkövetett terrorcselekmény bűntette miatt emelt vád alól felmentette. Ezen felül a VI. rendű vádlott cselekményét a bíróság gondatlan vétségnek minősítette, mivel a terheltnek nem volt tudomása arról, hogy bűncselekményekből eredő pénzek kerültek az általa nyitott bankszámlára.

Az I. rendű vádlottnál – az üzletszerű, illetve társas elkövetés mellett – súlyosító körülmény volt a férfi büntetett előélete, valamint az, hogy tettét felfüggesztett szabadságvesztés próbaideje, valamint büntetőeljárások hatálya alatt követte el.

A törvényszék meghosszabbította a férfi letartóztatását a másodfokú eljárás befejezéséig .

Nyitókép: towfiqu ahamed/Getty Images
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018