eur:
393.77
usd:
369.05
bux:
65842.71
2024. április 23. kedd Béla
Nyitókép: Pixabay

Szlovák-magyar kapcsolat, 180 millió volt a tét

Egy férfi által alapított cég bankszámlájára 180 millió forintnak megfelelő összegű euró érkezett külföldi bűncselekményekből.

Egy férfi 2015 júliusában megismerkedett egy külföldivel, aki üzleti lehetőséget ajánlott neki. Az ajánlat lényege az volt, hogy a férfi céget alapít Budapesten, bankszámlákat nyit, és az arra érkező bűncselekményekből származó pénzösszegeket jutalék ellenében készpénzben felveszi és átadja a megbízójának – írja a Fővárosi Főügyészség.

Miután elfogadta az ajánlatot, a férfi egy budapesti Kft.-t alapított, aminek vezető tisztségviselője és egyedüli tagja lett. A céget csakis pénzmosásban való közreműködéshez használta. A férfi 2015 novemberében egy X. kerületi bankfiókban, 2015 decemberében pedig Szlovákiában is nyitott bankszámlákat, aminek adatait, és a netbank használathoz szükséges azonosítókat a megbízójához juttatta. Ezáltal

lehetővé vált, hogy a cég bankszámláit ismeretlen tettesek bűncselekmények elkövetéséhez használják fel.

Pár hónappal később a külföldön elkövetett csalásokból származó, mintegy 180 millió forintnak megfelelő összegű euró a cég bankszámlájára érkezett. A férfi a cég bankszámláján jóváírt összegekből ezután mintegy 22 millió forintnak megfelelő eurót vett fel szlovákiai, valamint budapesti bankfiókokban, illetve ATM automatákból. A felvett készpénzt minden esetben átadta a megbízójának, aki összesen ötezer eurót adott neki vissza jutalékként.

Ezután a 48 éves férfi az egyik szlovákiai bankfiókban csaknem százmillió forintnak megfelelő készpénzfelvételi igényt jelentett be, de miután a bank számlák benyújtásával kérte igazolni a bankszámlán jóváírt összegek eredetét, a terve meghiúsult.

Az ügyészség különösen nagy értékre, üzletszerűen és folytatólagosan elkövetett pénzmosás bűntettének kísérletével, valamint közokirat-hamisítás bűntettével, és hamis magánokirat felhasználásának vétségével is vádolja a férfit. Emellett börtönbüntetés és pénzbüntetés kiszabását, vagyonelkobzást is indítványoz a vádiratban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×