eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Police.hu

Vodkából pancsolt „kézfertőtlenítőt” gyártottak és értékesítettek – képek, videó

A vád szerint két férfi és két nő a csalással 7 sértettnek összesen több mint 28 millió forint kárt okoztak.

A vádirat szerint a vádlottak közül az 54 éves férfi horgászcsalik előállításával és gyártásával foglalkozó céget vezetett, míg a 49 éves nő egy másik cég ügyvezetője volt. 2017 végén ismerkedtek meg egymással, majd üzleti kapcsolatban is álltak, aminek során szoros, bizalmi viszony alakult ki közöttük.

A koronavírus-járvány mindkét vádlott cégére nézve negatív hatást gyakorolt, ezért 2020 márciusában elhatározták, hogy a kézfertőtlenítőkre megnövekedett keresletet kihasználva, hatósági engedély nélkül, nagy tételben olyan alkohol alapú termékeket gyártanak, amelyeket fertőtlenítőszerként hirdetnek, majd azokat kiterjedt üzleti, illetve személyes kapcsolatrendszerük révén értékesítik – áll a Fővárosi Főügyészség sajtóközleményében.

A vádlottak a tervük megvalósításába bevonták a férfi 20 éves lányát, valamint a nővel párkapcsolatban élő 53 éves férfit is. Ezt követően – most már négyen – megállapodtak az engedéllyel nem rendelkező kézfertőtlenítőszerek előállításának, valamint értékesítésének részleteiben.

Megállapodásuk alapján, az engedély nélküli termékeket az 54 éves férfi és lánya X. kerületi családi házában állították elő úgy, hogy

a gyógyszertári alkohol helyett alapanyagként vodkát használtak fel.

Az alapanyagok beszerzését és a termékek gyártását elsődlegesen a két férfi végezte. A 20 éves nő ismerősi köréből vevőket toborzott, emellett a termékek előállításában és csomagolásában is részt vett. A 49 éves nő a termékeken gyártóként feltüntetett saját cége ügyvezetőjeként a pénzügyekért és a számlázásért felelt.

A vádlottak a különböző kiszerelésben előállított termékeket olyan matricával látták el, amely a termékek összetevőire, illetve bakteriális hatására vonatkozóan valótlan adatokat tartalmazott, nevezetesen, hogy a termék 96 százalékos gyógyszertári alkoholt tartalmaz, valamint „az ÁNTSZ által ajánlott összetevők alapján” készült. A valóságban azonban ezeknek

a termékeknek a vírusölő hatása nem volt megfelelő,

tényleges összetevői nem feleltnek meg a fertőtlenítőszerek jogszabályi előírásainak.

A vádlottak által előállított termék a világjárvány időszakában gyors és hatékony kézfertőtlenítőt kereső vevők megtévesztésére alkalmas volt. A vádlottak által szolgáltatott valótlan információk alapján a sértettek abban a hiszemben fizették ki a vételárat, hogy a koronavírus elleni védekezéshez hatékony terméket vásárolnak.

Az ügynek 7 sértettje van. Egyikük összesen csaknem 13 000 darab terméket vásárolt a vádlottaktól különböző kiszerelésben, összesen mintegy 20 millió forint vételáron. A többi sértett összesen még további csaknem 4500 darab terméket vásárolt, mindösszesen 8 millió forint vételáron.

A Budapest X. és XVII. Kerületi Ügyészség a vádlottakkal szemben üzletszerűen és bűnszövetségben elkövetett csalások bűntette, illetve vétsége miatt nyújtott be vádiratot a bíróságra. A kerületi ügyészség a vádlottakkal szemben végrehajtandó börtönbüntetés, valamint pénzbüntetés kiszabását indítványozta a vádiratban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×