eur:
393.8
usd:
369.06
bux:
65831.85
2024. április 23. kedd Béla
Sad and lonely senior gray-haired Caucasian woman talking on the mobile phone, receiving bad news. Loneliness and aging concept
Nyitókép: Gligatron/Getty Images

Újabb trükkel próbálkoznak az unokázós csalók

Azzal próbálnak pénzt kicsalni, hogy egy bűncselekménybe keveredett hozzátartozót kell az ügyvédjének az őrizetből kiváltani.

Az úgynevezett unokázós csalások elkövetői szinte teljesen kiszorultak a fővárosból, vidéken próbálják hiszékeny áldozataikat becserkészni, és újabb trükköket vetnek be – írja a Magyar Nemzet.

Legutóbb két nő ellen indult eljárás, miután augusztus 23-án, a délutáni órákban felhívtak egy időskorú, Tárnokon lakó asszonyt, és elhitették vele, hogy fia drogügyletbe keveredett. Azt állították, hogy a sértett gyermeke a rendőrségen van, és ahhoz, hogy elengedjék, az összes pénzét és ékszerét át kell adnia a fia ügyvédjének.

Felhívták az idős asszony figyelmét arra is, hogy az értékeket tegye egy lezárt borítékba, hogy azt az ügyvéd egyik kollégája, aki elmegy hozzá, átvehesse tőle. A két nő autó­val Tárnokra ment, és amíg egyikük a járműben várakozott, a másik hamis néven, magát ügyvédnek kiadva átvett a sértettől a kért borítékban egymillió forintot, majd távozott. Az érdi rendőrök egy nappal később elfogták az idős hölgynél megjelent két nőt, de addigra a sértett pénzének nyoma veszett.

Az idős emberek megtévesztésére szerveződött bűnözői körök által elkövetett bűncselekmények felderítésére 2018 novemberében hoztak létre egy speciális, 12 főből álló nyomozócsoportot a Budapesti Rendőr-főkapitányságon. Tavaly két bűnszervezet több mint nyolcvan tagját fogták el. A BRFK speciális nyomozói a csalóktól több mint 51 millió forintot és ékszereket foglaltak le, így kártalanítani tudtak számos becsapott idős embert. A nyomozócsoport megalakulása óta az unokázós módszerrel elkövetett csalások száma 66 százalékkal csökkent Budapesten.

Kezdetben a bűnözők még azzal hívták fel a kiszemelt idős korú áldozatot, hogy az unoka balesetet szenvedett, kórházban van, ezért nem tud személyesen telefonálni, de ő okozta a balesetet, és az általa okozott kárt szeretné megfizetni a károsultnak, hogy megússza a hatósági eljárást. Később a bűnözők magukat mentőtisztnek, orvosnak, majd rendőrnek, ügyvédnek adták ki, akik segítenek a hozzátartozónak, hogy megússza a baleset okozása miatti felelősségre vonást.

Amikor ez a mese is közismert lett, a csalók ismét újítottak, miszerint a hozzátartozó bűncselekményt követett el – például, mint a fenti esetben: drogügyletbe keveredett, őrizetbe vették, ám kellő mennyiségű pénzzel ki lehet hozni a fogdából.

A rendőrség ismételten figyelmeztet, ha gyanús telefonhívást kapunk, mielőtt bármit tennénk, győződjünk meg arról, hogy a hozzátartozónkról van-e szó.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Egy 470 milliárd eurós forrástervet jelentett be Ursula von der Leyen

Egy 470 milliárd eurós forrástervet jelentett be Ursula von der Leyen

Az Európai Unió ellenálló képességét a Covid-19 világjárvány és az ukrajnai háború átvészelésében, és a gazdasági válság megelőzését olyan stratégiai politikáknak köszönhetjük, mint a SURE, a NextGenerationEU és a REPowerEU. E sikerek ellenére a válságok és más globális tendenciák hatással voltak Európa versenyképességére, amelyet most egy reformcsomaggal kell orvosolni – mondta el az Európai Parlamentben kedden tartott beszédében Ursula von der Leyen bizottsági elnök az Európai Tanács 2024. április 17-18-i rendkívüli ülésének következtetéseiről beszélve.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×