eur:
395.46
usd:
372.37
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor
Nyitókép: Forrás: Police.hu

Újabb álhírterjesztési ügyekben javasol vádemelést a rendőrség

A nyomozók három eljárásban összesen négy gyanúsítottal szemben javasolnak vádemelést.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) Kiberbűnözés Elleni Főosztálya több nyomozást indított közveszéllyel fenyegetés bűntett elkövetésének gyanúja miatt ismeretlen tettesek ellen. A nyomozások olyan különböző internetes oldalakon megjelentetett cikkekre, illetve videofelvételre irányultak, melyek

a köznyugalom megzavarására alkalmas módon valótlan tényállításokat tartalmaztak a koronavírus magyarországi megjelenésével, hatásával kapcsolatosan.

Ilyenek voltak azok a cikkek is, amelyek azt a valótlan hírt terjesztették, hogy Magyarországon már januárban több magyar állampolgárságú ember fertőződött meg a kínai eredetű koronavírussal és halt meg a fertőzés miatt, holott ekkor a járvány még nem jelent meg hazánkban. Ezzel kapcsolatban a nyomozó hatóságnak sikerült feltárni több tucat „kamuportált” és a hozzájuk kapcsolódó Facebook oldalakat üzemeltető hálózatot.

A KR NNI nyomozói 2020. február 7-én az összehangolt bűnügyi akciót tartottak, amely során informatikai eszközöket foglaltak le és gyanúsítotti kihallgatást folytattak – olvasható a Police.hu-n.

A KR NNI Kiberbűnözés Elleni Főosztálya monitorozó tevékenysége során észlelte azt a 2020. február 2-án megjelent cikket is, amely szerint több koronavírusos magyar beteget szállítottak el a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről. Az eljárás során a nyomozók beazonosították az álhír íróját, valamint társát, aki a cikkek közösségi oldalon történő híresztelésével hozzájárult azok széles körű elterjedéséhez. Ezzel az volt a céljuk, hogy

a kattintásszám után minél nagyobb hirdetési bevételre tegyenek szert.

A rendőrök a férfiakra 2020. március 11-én és 2020. április 8-án összehangolt akciókban csaptak le, mindkettőjüket gyanúsítottként hallgatták ki.

Ezekkel az eljárásokkal egy időben rendeltek el nyomozást a 2020. március 10-én a világhálón közzétett „Budapest Karantén alatt Péntek 13. Tól” című videóval kapcsolatban. A videót megosztó vlogger YouTube-csatornáján keresztül terjesztette azt a valótlan tényt, mely szerint Budapestet várhatóan karantén alá vonják a koronavírus-járvány miatt.

Az álhír a közösségi média felületein gyorsan elterjedt.

A KR NNI munkatársai sikeresen beazonosították a videóbloggert, akinek lakcímén 2020. március 14-én kutatást tartottak. A férfit a nyomozók gyanúsítottként hallgatták ki, az eljárás során sikerült a videót is kinyerni a számítógépéről.

A három ügyben a beismerő vallomások és a nyomozások során beszerzett bizonyítékok alapján a rendőrök a nyomozásokat 2020. április 27-én befejezték, és a keletkezett iratokat vádemelési javaslattal küldték meg az illetékes ügyészségek részére.

A fenti nyomozásokkal összefüggésben a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda rágalmazás és más bűncselekmények gyanúja miatt is folytat eljárásokat – olvasható.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×