eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélték a brutális támadókat

A Komárom-Esztergom Megyei Főügyészségnek a több ember sérelmére, nyereségvágyból, a bűncselekmény elhárítására fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérlete és más bűncselekmények miatt benyújtott vádirata alapján a bíróság három férfit életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélt.

A 76 éves férfi és 70 éves felesége egy tatai családi házban lakott, nekik az egyik elkövető 2010-ben fát értékesített, ekkor megfigyelte, hogy a sértettek lemezkazettában tartják a pénzt. Ez a férfi 2015 decemberében ismerősével arról beszélt, hogy honnan tudnának pénzt szerezni. Ekkor a férfinek eszébe jutott, hogy öt évvel korábban a sértettek házában látott készpénzt. Később a férfiak ismét találkoztak, ekkor már további két bűntársuk is jelen volt, akikkel megbeszélték, hogy a sértettek pénzét megszerzik.

A férfiak 2015. december 7. napján, a hajnali órákban érkeztek Tatára, ahol a tippadó megmutatta a házat, és még egyszer elmagyarázta a társainak, hogy hol találják a pénzkazettát, majd a közelben várakozott. A három elkövető a kerítésen átmászott, az arcukra maszkot húztak, majd egyikük az 56 cm hosszú feszítővassal az ablakot kifeszítette, de az berepedt, így az idős férfi felébredt, és a bejárati ajtót kinyitotta.

Ekkor mindhárman rátámadtak, a konyhába lökték, feszítővassal ütlegelték, testszerte hosszasan rugdosták, ütötték.

Ekkor megjelent az idős asszony, akit ketten több alkalommal, ököllel az arcán megütöttek. A férfiak elvették a sértettek ékszereit, és a lemezkazettában lévő pénzt, összesen 660.676 forint értékben, majd nejlonharisnyával megkötözték a házaspárt, összetörték a mobiltelefonokat, hogy a sértettek ne tudjanak rendőrt hívni, végül a bejárati ajtót kívülről bezárták.

Az idős férfi a bántalmazás következtében olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a kórházba szállítását követően meghalt. Az asszony maradandó fogyatékosságot eredményező szemsérülést szenvedett.

A büntetőeljárás ideje alatt a tippadó férfi elhunyt. A főügyészség indítványára a bíróság három férfit életfogytig tartó szabadságvesztésre, valamint egyaránt 10 év közügyektől eltiltásra ítélt.

A bíróság megállapította, hogy két férfi feltételes szabadságra akkor bocsátható, ha a szabadságvesztésből legalább 30, illetve 25 évet letöltöttek, ugyanakkor a harmadik elkövetőt a bíróság kizárta a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségéből.

A főügyészség az elsőfokú ítélettel szemben két vádlott terhére, súlyosítás végett jelentett be fellebbezést aziránt, hogy a másodfokú bíróság ezt a két elkövetőt is zárja ki a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségéből.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×