INFORÁDIÓ 
2020. november 23. hétfő
Kelemen, Klementina

kaposvár

vádemelés

robbanóanyag

A hűtőszekrényben tárolta a robbanóanyagot, a TEK vitte el

A hűtőszekrényben tárolta a robbanóanyagot, a TEK vitte el

Infostart

Vádat emeltek a kaposvári vegyész ellen, aki otthonában állított elő robbanóanyagokat, aztán fel is robbantotta.

A Kaposvári Járási Ügyészség robbanóanyag engedély nélküli készítésével, megszerzésével elkövetett robbanóanyaggal visszaélés bűntette és radioaktív anyaggal visszaélés bűntette miatt emelt vádat azzal a 30 éves kaposvári férfival szemben, aki engedély nélkül tartott az otthonában nagyrészt általa készített robbanóanyagokat, illetőleg engedély nélkül radioaktív vegyszert is megszerzett.

A vegyész szakképzettségű férfi szabadidejében is szívesen foglalkozott preparatív kémiával, és 2012-től robbanóanyag előállítására alkalmas, kereskedelmi forgalomban engedély nélkül megvásárolható vegyszereket és elektronikai eszközöket szerzett be azért, hogy otthonában kedvtelésből robbanóanyagokat készítsen, és robbantásokat végezzen.

A vádlott ennek során többek között triaceton-triperoxid (TATP), etilénglikol-dinitrát (EGDN) és eritrit-tetranitrát (ETN) robbanóanyagok felhasználásával készített robbanószerkezeteket, amelyeket egy Kaposvártól északra található szántóföldön, általa házilag készített időzítőkkel hozott működésbe. A robbantásokhoz fel nem használt, engedély nélkül tartott robbanóanyagokat a lakóházában tárolta, többek között abban a hűtőben, ahol az élelmiszerei is voltak.

A vádlott egyetemi tanulmányai alatt egy intézményi labor felszámolása során uranil-acetát laboratóriumi vegyszert is megszerzett, amely hasadóanyag-tartalomban szegényített u235 izotópú uránt tartalmazott. A vádlott a radioaktív anyagnak, ezen belül nukleáris anyagnak minősülő engedélyköteles vegyszert zárt üvegben tartotta. Az ionizáló sugárzást kibocsátó vegyszer belélegezve, hosszabb időtávon a belső sugárterhelés révén daganatos betegség kialakulásához vezethet.

A vádlottat végül a Terrorelhárítási Központ munkatársai 2018 áprilisában elfogták és őrizetbe vették, míg a lakóházában lévő veszélyes anyagokat lefoglalták.

Nyitókép: ugyeszseg.hu
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018