eur:
393.77
usd:
365.51
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Nem kell börtönbe vonulnia Hunvaldnak

A Kúria megszüntette a Hunvald György ellen hűtlen kezelés miatt folyó eljárást, így az egykori erzsébetvárosi polgármesternek nem kell börtönbe mennie - mondta a volt szocialista politikus védője, Sebes Péter.

Hunvald György ellen, aki 2010 előtt szocialista országgyűlési képviselő is volt, több büntetőeljárás indult.

Az egyik ügyben önkormányzati ingatlanok áron aluli értékesítése, különféle megbízási szerződések és más kisebb súlyú cselekmények miatt vádolták meg. Az ingatlanügyekben felmentették, ám a kisebb súlyú cselekmények közül kétrendbeli hivatali visszaélés miatt jogerősen egy év letöltendő szabadságvesztést kapott. Mivel azonban az eljárás során több mint két és fél évet töltött előzetes letartóztatásban, nem kellett börtönbe mennie.

Egy másik ügyben Hunvald György mellett Weinek Leonárdot, a zuglói önkormányzat 2010 előtti szabad demokrata polgármesterét és társaikat vádolták hűtlen kezeléssel a polgármesterek által kötött megbízási szerződések miatt. A Központi Nyomozó Főügyészség álláspontja szerint túlságosan magas - havi 300-400 ezer forintos - tanácsadói díjak voltak kikötve az egyébként is javarészt szükségtelen szerződésekben, amelyek nyomán tényleges teljesítés alig volt. Ebben az ügyben első- és másodfokon is minden vádlottat bűncselekmény hiányában mentettek fel a vádak alól a bíróságok.

Később azonban a Kúria a két eljárásban hűtlen kezelésnek minősített cselekmények újratárgyalását rendelte el, és ebben az eljárásban a Szegedi Ítélőtábla két év hat hónapot szabott ki jogerősen. Így Hunvald Györgynek összesen három és fél év jogerős, végrehajtható szabadságvesztés büntetése volt, ebből az előzetes letartóztatást és az adható kedvezményeket figyelembe véve is még mintegy 4-5 hónapra be kellett volna vonulnia a börtönbe.

Sebes Péter ügyvéd azonban elmondta: védence tavasszal már meg is kapta a büntetés-végrehajtástól a behívót, ám a Kúria a napokban - a védelem perújítási kérelme nyomán - a hűtlen kezelések miatt folyó eljárásban hatályon kívül helyezte a Szegedi Ítélőtábla két és fél év szabadságvesztésről szóló jogerős ítéletét, és megszüntette az eljárást. Így Hunvald Györgynek már nem kell egyik eljárás miatt sem börtönbe vonulnia - tette hozzá.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×