eur:
389.4
usd:
362.74
bux:
68118.53
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Újra lengyel burgonyával bukott le egy újfehértói nagykereskedő

Ismét igazolatlan eredetű, Lengyelországból rendelt burgonya szabálytalan értékesítése miatt bukott le egy újfehértói vállalkozó, akire tavaly hasonló szabálytalanságért több millió forint bírságot szabtak ki a magyar hatóságok - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei adó- és vámigazgatósága, valamint a Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal kedden az MTI-vel.

A két szervezet közös közleménye szerint a zöldség-gyümölcs-nagykereskedőnél ezúttal 123 tonna, 8,5 millió forint értékű burgonya eladását tiltották meg.

A vállalkozó, aki ellen valótlan adattartalmú bejelentések, továbbá bejelentés nélküli értékesítés, illetve élelmiszer-biztonsági hibák miatt eljárás indult, újabb, milliós nagyságrendű bírságra számíthat.

Egy Újfehértóra tartó burgonyaszállítmányt a NAV munkatársai a tornyosnémeti határállomáson vették zár alá, az annak ellenőrzésére érkező revizorok az újfehértói telephelyen egy másik, árut lepakoló lengyel kamiont is találtak. Az elektronikus közúti áruforgalom-ellenőrző rendszer adataiból kiderült, hogy az ellenőrzést megelőző napon szintén érkezett néhány rakomány burgonya a telephelyre, ezek első belföldi értékesítését sem jelentették be.

A szállítmányoknak nem volt sem lengyel növényegészségügyi regisztrációs számuk, sem pedig úgynevezett CMS-igazolásuk, amely azt tanúsította volna, hogy a burgonya mentes a Lengyelországban elterjedt, gyűrűsrothadást okozó baktériumtól.

A burgonyát a vállalkozó a telephelyén csomagoltatta 20-25 kilogrammos zsákokba, azonban azok kiszereléséről és forgalmáról sem vezettetett nyilvántartást.

A határon zárolt újabb szállítmány az ellenőrzés közben érkezett meg az újfehértói telephelyre, de azt a vállalkozó - valószínűsíthetően a feltárt szabálytalanságok hatására - már nem vette át, visszaküldte Lengyelországba.

Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
MBH Bank: A rendszeres megtakarítók átlagosan havi 80 ezer forintot tesznek félre

MBH Bank: A rendszeres megtakarítók átlagosan havi 80 ezer forintot tesznek félre

A megtakarítással rendelkező magyar lakosság 48%-a alkalmanként tesz félre, a rendszeresen megtakarítók pedig általában havonta és körülbelül 80 ezer forinttal tudják növelni megtakarításukat – derült ki az MBH Csoport reprezentatív kutatásából, amely a magyar lakosság befektetési, megtakarítási szokásait vizsgálta. A befektetett tőke biztonsága továbbra is vezető szempont a válaszadók között, noha az utóbbi évek inflációs környezetében ezzel együtt felértékelődött a hozam fontossága is. A befektetések kezelésében a személyes és az online ügyintézés egyaránt népszerű, tanácsok esetében pedig elsősorban a banki szakértőkre hallgatnak a megtakarítók. A megtakarítással rendelkezők aktívan érdeklődnek a pénzügyek iránt, havonta akár többször is tájékozódnak, informálódnak a befektetési lehetőségekről.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×