INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Hűtlen kezelés az Operaháznál - vádemelés

Infostart / InfoRádió
A Budapesti XIV. és XVI. Kerületi Ügyészség jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette miatt emelt vádat a Magyar Állami Operaház két egykori vezető beosztású munkatársával szemben, akik a vád szerint 2008. évben a vagyonkezelési szabályok megszegésével összesen csaknem 10 millió forint vagyoni hátrányt okoztak az Operaháznak. Harmadik társuk egy az Operaházhoz köthető alapítvány képviselője volt.

A vádirat szerint az ügy elsőrendű és másodrendű vádlottja a vádbéli időszakban a Magyar Állami Operaház (továbbiakban: Operaház) vezető beosztású, gazdálkodásért is felelős munkatársa, a harmadrendű vádlott pedig egy az Operaházhoz köthető alapítvány képviselője volt - olvasható a fővárosi főügyész közleményében.

Az első- és másodrendű vádlottak annak érdekében, hogy az alapítványt jogtalan anyagi előnyben részesítsék, a vád szerint 2008 októbere és decembere között összesen 11 esetben kötöttek indokolatlan megbízási szerződést az alapítvány képviselőjével különböző rendezvények szervezésére, kivitelezésére és az ezekhez szükséges személyzet biztosítására.

A két vádlott ennek során tisztában volt azzal, hogy az alapítvány a vállalt feladatokat nem saját maga végzi majd el - ehhez megfelelő állománnyal és feltételekkel sem rendelkezett -, hanem azokat egy előre meghatározott vállalkozóval végezteti el, mégpedig a megbízási díjhoz képest jóval alacsonyabb díj ellenében. Céljuk ezzel az volt, hogy az alapítvány a megbízási, illetve vállalkozási díjak különbözetének megfelelő összegű vagyoni előnyre tegyen szert.

A vádlottak a fenti cselekményükkel összesen csaknem 10 millió forint összegű vagyoni hátrányt okoztak az Operaháznak.

A kerületi ügyészség az első- és másodrendű vádlottakat jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettével, harmadik társukat pedig orgazdaság bűntettével vádolja és mindhármukkal szemben felfüggesztett börtönbüntetés, valamint pénzmellékbüntetés kiszabására tett indítványt a vádiratban.

A címlapról ajánljuk