eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Ároktői banda - Fogházbüntetést szabtak ki a fogolyszökés miatt

Társtettesként elkövetett fogolyszökés vétsége miatt 2 év, illetve 1 év 4 hónap fogházbüntetésre ítélte a Tiszaújvárosi Járásbíróság hétfőn az ároktői bandaként elhíresült bűnszervezetnek azt a két tagját, aki tavaly ősszel megszökött a házi őrizetből - közölte Sisák Péter, a Miskolci Törvényszék elnöke az MTI-vel.

Rostás Elemér elsőrendű és Rostás Henrik másodrendű vádlottat emellett két-két évre eltiltották a közügyek gyakorlásától.

A kihirdetett ítélet nem jogerős, a döntést az ügyész tudomásul vette, de a vádlottak és azok védői enyhítésért fellebbeztek.

Sisák Péter elmondta, a büntetőügyet "rendkívüli biztonsági intézkedések mellett tárgyalta a Tiszaújvárosi Járásbíróság". A tárgyalás alkalmával sem a tárgyalóteremben, sem a bíróság épületében nem történt rendbontás vagy más, a bíróság működését megzavaró cselekmény - tette hozzá.

A idősek sérelmére elkövetett súlyos cselekmények miatt bíróság elé állított, hattagú ároktői banda ügyében január 6-án hirdetett első fokon ítéletet a Fővárosi Törvényszék. Három vádlottra életfogytiglant szabtak ki, közülük az első- és a harmadrendű vádlott nem bocsátható feltételes szabadságra, a másodrendű vádlott pedig a leghamarabb 30 év múlva, ha ez az ítélet emelkedik majd jogerőre. A negyedrendű vádlott 8, az ötödrendű 20, a hatodrendű pedig 10 évet kapott.

A vád szerint a hat büntetett előéletű, jobbára egymással szoros családi kapcsolatban álló férfi 2008-2009-ben Budapest külső kerületeiben, illetve vidéki településeken tucatnyi alkalommal támadt éjszaka, maszkban idős emberekre azok otthonában, és súlyosan bántalmazta, megkötözte őket, hogy értékeiket megszerezze. A 70-80 éves sértettek a támadások után órákig vagy akár fél napig is megkötözve feküdtek, betömött szájjal fuldokolva, esetenként bordatöréssel, mire rájuk találtak és kiszabadították őket. A bűncselekmény-sorozatnak két halálos áldozata volt.

A törvényszék akkor nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel, több emberen elkövetett emberölés helyett ennek kísérlete, továbbá számos rablás, személyi szabadság megsértése, testi sértés és más bűncselekmény miatt mondta ki egyes vádlottak bűnösségét, ugyanakkor számos vádbeli cselekmény, köztük egy halálos kimenetelű támadás esetében is kevesellte a bizonyítékokat, és felmentő rendelkezést is hozott.

Az elsőfokú ítélet egyetlen vádlott vonatkozásában sem emelkedett jogerőre, az ügyész súlyosításért, a vádlottak és védőik felmentésért, enyhítésért fellebbeztek, így mind a hat vádlott ügyében folytatódik a büntetőper másodfokon, várhatóan a Fővárosi Ítélőtáblán. Mind a hat vádlott előzetes letartóztatásban maradt, mert a bíróság a nem jogerősen kiszabott büntetésre tekintettel úgy ítélte meg, fennáll a szökés, elrejtőzés veszélye.

A fél évtizede húzódó eljárásban tavaly tavasszal többen előzetesből házi őrizetbe kerültek, mert lejárt az előzetes letartóztatás törvényben rögzített, akkor még négyéves felső határa. 2013. október 4-én két vádlott megszökött a házi őrizetből, de napokon belül elfogták őket Svájcban, ezután előzetes letartóztatásba kerültek.

Címlapról ajánljuk
Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×